Ingmarsö – ett levande skärgårdsparadis

Ingmarsö är en av skärgårdens mesta året runt-öar med ungefär 150 bofasta invånare. Närmaste granne i nordost är Finnhamn som vi besökt i ett tidigare avsnitt. Här hittar du en fin blandning av dåtid och nutid. Följ med på ett besök i filmen!

Promenera eller cykla på grusvägarna som ringlar sig fram på ön, och upptäck den gamla skärgårdsbebyggelsen från 1800-talet. Du kan också hyra en kajak och se ön från havssidan.

Här finns jordbruk och ett aktivt företagsliv med bland annat båtvarv, gästhamn, bageri, jordbruk och mataffär. I gästhamnen kan du till exempel hyra cyklar, mopeder, roddbåtar och kajaker. Testa också någon av de fina vandringslederna. Vill du bo kvar finns bed and breakfast på Norrgården. När matsuget sätter in finns Ingmarsö krog och Ingmarsö bageri.

På den västra delen finns Brottö kulturreservat, en halvö som ligger väster om Ingmarsö. Kulturreservatet är ett skyddsområde för att bevara den unika natur- och kulturmiljön med ett småskaligt landskap som brukas genom jordbruk och betesdrift.

Även till Ingmarsö kan du ta dig med kollektivtrafiken. Till norra Ingmarsö kommer du till exempel genom att hoppa på buss 626 i Åkersberga och kliva av vid Åsättra brygga på Ljusterö. Där tar du Waxholmsbolagets färja vidare till bryggan Norra Ingmarsö. Mataffär och restaurang ligger vid bryggan Södra Ingmarsö och för att komma dit promenerar du antingen över ön, eller byter båt på exempelvis Finnhamn.

Mer information

Läs mer om Ingmarsö på ingmarso.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Planera din resa med sl.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:
Senast uppdaterad: