Måltidsenheten

Två djuptallrikar med soppa i och grönsaker på bordet för dekoration.

Att satsa på bra skolmat är att ge eleverna de bästa förutsättningarna för att må bra och prestera under hela skoldagen. En bra och mättande skollunch gynnar koncentration, inlärning och en god stämning på skolan.

Minst två olika rätter varje dag

Varje dag serveras två olika rätter varav minst en är vegetarisk, ibland erbjuder vi ytterligare ett alternativ. Varje dag dukar vi fram säsongsanpassad grönsaksbuffé samt flera sorters bröd. Dryck som serveras är ekologisk lättmjölk och vatten.

Vi planerar menyn efter Livsmedelsverkets rekommendationer och använder webbverktyget SkolmatSverige för att leva upp till rätt kvalitet. Skolmenyn är säsongsanpassad och skolorna ska sträva efter att öka mängden grönsaker och ekologiska livsmedel. En måltid innehåller alltid potatis, ris, pasta, spannmål annat kolhydratalternativ, grönsaker/rotfrukter och kött/fisk/ägg/vegetariskt alternativ.

Här ser du vår matsedel vecka för vecka.

Vecka 30

Måndag

Vegetariska biffar serveras med tzatziki och klyftpotatis
Kycklingpannbiff serveras med tzatziki och klyftpotatis

Tisdag

Majs och zucchiniplättar serveras med kokt potatis och kall örtsås
Fiskgratäng med färskost och gräslök serveras med kokt potatis

Onsdag

Fransk grönsaksomelett
Stekt ris serveras med svensk grillost och dressing

Torsdag

Husets gröna val
Husets val

Fredag

Pasta med ost och
Stekt falukorv serveras med pasta och ketchup

Vill du se mer långsiktig planering av skolmaten, besök webbplatsen Skolmaten.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Matsedel i mobilen

För att få matsedel i din mobil behöver du ladda ner Skolmatsappen. Det gör du genom att söka på ”skolmaten” i respektive app-butik.

Mellanmål serveras varje dag till fritidsbarn om skolans rektor valt att köpa det från Måltidsenheten. Vi serverar nyckelhålsmärkt mellanmål som kan bestå av:

  • ekologisk lättmjölk, naturell lättfil eller yoghurt
  • ekologisk müsli
  • mjukt bröd, hårt bröd
  • bordsmargarin
  • pålägg såsom ost och mjukost, MSC-märkt makrill och kaviar, spreads och magra köttpålägg
  • grönsaker och frukt

Måltidsenheten utbildar löpande sina medarbetare i de kommunala tillagnings- och mottagningsköken. Det kan vara kurser i näringslära och livsmedelsval, kreativ matlagning, menyplanering, service och bemötande.

I Österåkers kommunala skolor arbetar omkring 65 kockar och restaurangbiträden i skolrestaurangerna. Det produceras cirka 5 000 portioner varje dag.

Miljön i skolrestaurangerna betyder mycket för trivsel och lusten att äta. Rektorn på respektive skola ansvarar för matsal och lunchscheman. Skolorna arbetar aktivt med måltidsmiljön och ofta involveras eleverna.

I varje skola finns ett matråd för att utveckla skolmaten. Här bör elever, måltidspersonal, någon från skolledningen och pedagoger finnas representerade. Även skolsköterska, vårdnadshavare och rektor kan ingå. Från måltidsenheten medverkar alltid ansvarig kock eller ansvarigt restaurangbiträde.

Skolmåltiden är så mycket mer än det som serveras på tallriken. Den är en källa till glädje, inspiration, trevlig samvaro och en stunds avkoppling från skolarbetet.

I Österåkers kommun finns en kostpolicy, som styr all måltidsverksamhet och gäller både kommunalt drivna kök och skolor som har externa måltidsentreprenörer. Även fritidshem och övrig fritidsverksamhet ska följa riktlinjerna. Syftet med kostpolicyn är likvärdig kvalitet i alla kommunens verksamheter, den ska även användas som en del av den pedagogiska verksamheten.

Kostpolicy för Österåkers kommun , 244.3 kB, öppnas i nytt fönster.

Vi serverar specialkost till elever som av medicinska skäl inte kan äta alla slags livsmedel. Läs mer om specialkost på sidan Specialkost Öppnas i nytt fönster..

 

Österåkers kommun får skolmjölksstöd av Jordbruksverket för kommunens förskolor och grundskolor. Stödet delas ut både för laktosfri mjölk och vanlig mjölk. Mjölk till matlagning och den mjölk som skolans vuxna dricker inkluderas inte i skolmjölksstödet.

EU logotyp, med texten "skolmjölken vi serverar finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket"

Måltidsenheten finns på Instagram under namnet Matglädje i Österåker. Följ oss gärna!

 

Svensk kyckling och MSC-märkt fisk

Vi lagar mat av bra råvaror i våra skolrestauranger och minimerar med andra
ord användning av helfabrikat och tillsatser. Upphandlingsmyndighetens krav
används när vi köper in livsmedel. Kraven handlar bland annat om att antibiotika inte får användas i förebyggande syfte och att svensk djurskyddslag ska följas.

Kycklingen vi köper är svensk och vi strävar efter att köpa in svenskt kött i så
stor utsträckning som möjligt. Fisken vi serverar är MSC-märkt. MSC-certifieringen säkrar att fisken kommer från bestånd som inte är överfiskade och den är fångad på ett sätt som inte skadar havets ekosystem.

Mer om Livsmedelsverkets rekommendationer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Servicecenter
Besöksadress
Alceahuset, Hackstavägen 22, Åkersberga
Postadress
Österåkers kommun 184 86 Åkersberga
Öppettider
Måndag–torsdag: 8–17 Fredag: 8–16
servicecenter@osteraker.se
08-540 810 00
Publicerad:
Senast uppdaterad: