Gå till innehåll

Tips och råd till dig som förälder

Bilden visar en tonåring och ett yngre barn som sitter i ett vindskydd. De har vinterkläder och äter våfflor

I dagarna har ett brev från kommunens trygghetssamordnare gått ut till alla vårdsnadshavare via skolportalen Unikum. Brevets innehåll är anpassat utifrån ditt barns ålder och innehåller information som är bra att ha koll på och hålla utkik efter.

– Du som vårdnadshavare är väldigt viktig i ditt barns liv. Även under tonårstiden har du stor inverkan och behöver finnas där som trygghet när frigörelsetiden börjar. Just därför vill vi ge dig så mycket information och boostning vi kan, säger Daniela Balladares, trygghetssamordnare.

Att ha koll på

Under året har flera skolor i kommunen larmat om att elever från åk 4 röker E-cigarreter/vapes. Dessa kan innehålla olika kemikalier men framförallt innehåller de stora mängder nikotin. De långsiktiga effekterna av vapes är ännu okända men forskningen visar redan nu tydligt att produkten är hälsofarlig och direkt giftig. Det finns även studier som visar att vapes lockar icke-rökare och kan fungera som en inkörsport till annat tobaksbruk. Dessutom utformas och smaksätts produkterna för att bli särskilt lockande för barn och unga. Prata gärna med ditt barn i mellanstadiet om detta och stärk barnet att stå emot grupptryck och prata med en vuxen om hen blir erbjuden att prova vape.

Håll utkik!

Som förälder är det vårt ansvar att skydda våra barn, ge dem en massa kärlek och vägleda dem till en positiv utveckling och kloka val. Genom att vara uppmärksam och öppen kan vi stötta våra barn på bästa sätt utifrån var och ens förutsättningar. Som förälder är du den viktigaste person i ditt barns liv, glöm inte det!

I januari kommer vi att släppa ABC föräldraträffar för alla föräldrar som vill stärka banden med sina barn, minska konflikter och få mer positiva relationer. ABC föräldraträffar är öppna för alla föräldrar som har barn 0–17 år. Träffarna kommer att släppas via skolportalen. Håll utkik och dröj inte med att boka din plats om du är intresserad, platserna blir snabbt fullbokade. För mer information kan du redan nu mejla på abc@osteraker.se.

Med detta vill vi önska alla en fin ledighet med massa pepparkaksbak, en hel del snöaktiviteter eller bara mys i soffan med ett brädspel.

Varma önskningar

Mats Övergaard, Madeleine Holmström och Daniela Balladares

Trygg i Österåker

Att ha koll på

Under året har flera skolor i kommunen larmat om att elever från åk 4 röker
E-cigarreter/vapes. Dessa kan innehålla olika kemikalier men framförallt innehåller de stora mängder nikotin. De långsiktiga effekterna av vapes är ännu okända men forskningen visar redan nu tydligt att produkten är hälsofarlig och direkt giftig. Det finns även studier som visar att vapes lockar icke-rökare och kan fungera som en inkörsport till annat tobaksbruk. Dessutom utformas och smaksätts produkterna för att bli särskilt lockande för ungdomar.

Användningen av lustgas som berusningsmedel har också blivit vanligare bland ungdomar och unga vuxna. Många tror att lustgas är ofarligt, men det stämmer inte. Den som använder lustgas i berusningssyfte riskerar allvarliga skador på nervsystemet och hjärnan.

Vi vill också passa på att informera om att åldersgränsen för att köpa, inneha och använda pyrotekniska varor är 18 år. Om du är vuxen behöver även du tillstånd för att använda fyrverkerier och andra pyrotekniska varor, förutom mellan nyårsafton klockan 23.30 och nyårsdagen klockan 00.30. Runt kommunens äldreboende och vid Alceahuset tär det alltid förbjudet att använda fyrverkerier. Även om många uppskattar fyrverkerier kan de också vara skrämmande för människor och djur.

Vår önskan!

Som förälder är det vårt ansvar att skydda våra ungdomar och hjälpa dem att göra kloka val. Genom att vara uppmärksam och öppen kan vi hjälpa dem att undvika farliga situationer och ha ett säkert och roligt jullov. Som förälder kan du alltid göra skillnad, glöm inte det!

Var nyfiken på vad din ungdom gör och vem det umgås med. Förhör inte din ungdom, visa att du är intresserad och bryr dig.

Kommunicera tydligt med din ungdom om dina förväntningar och gränser när det gäller alkohol och narkotika. Var tydlig med att du inte accepterar användning av dessa substanser och att det finns konsekvenser om de bryter mot dessa gränser.

Var uppmärksam på din ungdoms beteenden och var redo att ta itu med eventuella utmaningar. Vem och vilka umgås din ungdom med? Stäm av med andra ungdomars föräldrar. Var öppen för samtal och stöd din ungdom om de känner sig pressade att prova alkohol eller narkotika.

Ge din ungdom alternativ till riskfyllda aktiviteter. Hjälp till att hitta säkra och roliga saker att göra under ledigheten som inte involverar alkohol eller narkotika.

Var själv en bra förebild när det gäller alkohol. Drick ansvarsfullt och undvik att bli berusad framför underåriga.

Var medveten om vilka fester och sociala evenemang din ungdom planerar att gå på och var säker på att det finns tillräckligt med vuxna som övervakar dessa evenemang och att de är säkra.

Lite tips på vägen!

Länsstyrelsen har spelat in en podd om lustgas tillsammans med Örebro kommun. Podden riktar sig till tonårsföräldrar och kan lyssnas här nedan:

Tonårstiden - hur svårt kan det va? | a podcast by Örebro kommun (podbean.com) Länk till annan webbplats.

Podden Tonårstiden – hur svårt kan det va? - orebro.se Länk till annan webbplats.

Rör dig ute där unga finns

För att skapa en trygg och säker miljö för unga vill vi uppmana föräldrar och andra vuxna att röra er ute där unga finns, gärna på kvällstid. Vi vet att många ungdomar ofta befinner sig i centrala delarna av Åkersberga.

Du kan också nattvandra genom kommunens organiserade nattvandring. Är du intresserad av att veta mer kan du mejla på nattvandring@osteraker.se.

Mer information:

Österåkers kommuns drogförebyggande arbete. Länk till annan webbplats.

Hej Förälder (film) Länk till annan webbplats.

Om din ungdom behöver en annan vuxen att prata så finns ungdomsmottagningen. Länk till annan webbplats.

I hopp om en fin jul och ett lugnt nyår!

Mats Övergaard, Madeleine Holmström och Daniela Balladares

Trygg i Österåker

Brev till dig som är vårdnadshavare

Kommunens trygghetssamordnare skickar regelbundet ut brev till dig som är vårdnadshavare för att upplysa om olika saker som kan vara bra att uppmärksamma. Det kan vara negativa samhällstrender, information om när det är möjligt att anmäla sig till föräldraträffar eller när kommunen arrangerar föreläsningar riktade till just vårdnadshavare. Missa inte det!

Publicerad:
Senast uppdaterad: