Så arbetar vi för att minska matsvinnet i skolorna

Bilden visar Rebecka Brolin i svarta kockkläder som står i matsalen och håller upp en tallrik med dagens lunch.

Rebecka Brolin, kock i Solskiftesskolan.

Varje dag registrerar samtliga skolor dagens matsvinn från tallrikar, bufféer och kök. Det slängs för mycket mat. Vi har inte nått våra uppsatta mål ännu för minskat matsvinn, men vi jobbar på det!

Personalen i skolköken är mycket engagerade för att minska matsvinnet och det pågår flera insatser som kunskapslyft, uppföljning och utveckling av samarbeten.

Samtal med eleverna är också en viktig del i arbetet för minskat matsvinn men det är komplext. De dagar eleverna serveras sina favoriträtter är de dagar som tallrikssvinnet är som högst – eftersom de tar för mycket mat. Samtidigt finns det en risk att eleverna tävlar mot varandra för att minska matsvinnet, vilket kan resultera i att de inte tar, eller får i sig, tillräckligt mycket mat. Budskapet är helt enkelt att det är viktigt att äta sig mätt, men att det är bättre att ta mindre mat flera gånger än för mycket mat.

– Att ändra ett beteende tar tid. Med gemensamma krafter kommer vi att minska matsvinnet. Det gör att vi kan sänka utsläppen av livsmedelsgaser till fördel för vår värld och kommande generationer, säger Margareta Andersson, kostchef i Österåkers kommun.

På Rydbo skola har abetet med matsvinn varit framgångsrikt. De arbetar bland annat med att eleverna får önska mat och att visualisera matsvinnet för eleverna med hjälp av köttbullar.

Målet för 2024 är att nå max 17 gram matsvinn per serverad portion vilket motsvarar 1,5 köttbullar. Efter en uppföljning av höstterminen 2022 ligger tallrikssvinnet på cirka 21 gram per portion.

– För att vi ska lyckas att minska matsvinnet i skolköken måste många fler bli involverade. Vi behöver bli bättre på att informera och skapa ännu bättre samarbeten med skolorna, säger Rebecka Brolin, kock på Solskiftesskolan.

Tre sorters matsvinn

Matsvinn är mat som går bra att äta men av olika anledningar inte äts eller dricks upp och blir avfall.

Tallrikssvinnet är från ätande gäster i skolköken.

Buffésvinnet handlar om att anpassa mängden mat i serveringen till sista gäst samt ta hand om eventuella rester till en senare servering.

Kökssvinnet är svinnet av matvaror i köket.

Publicerad:
Senast uppdaterad: