Klass 4B Solskiftesskolan näst bäst i landet på att panta

Bild

Klass 4B i Solskiftesskolan knep andra platsen i Pantresans pantutmaning. Klassen samlade in hela 9 455 burkar och flaskor under våren 2023. Pantutmaningen går ut på att spara ett ton koldioxid genom att panta så mycket som möjligt.

Många klasser runt om i landet har deltagit i Pantresans utmaning. Utmaningen går ut på att eleverna ska panta så mycket de kan och tillsammans med de övriga klasserna som deltar försöka spara ett ton koldioxid. Varje pantad burk eller flaska besparar klimatet ungefär 80 gram koldioxid.

– Vi är alla jätteglada för en andra plats i pantutmaningen. Och vi har inte enbart samlat burkar och flaskor utan även haft minilektioner och lärt oss om återvinning. Eleverna har fått lära sig hur viktigt det är att leva mer cirkulärt och miljövänligt, säger Jessica Wieveg, lärare i klass 4B.

Eleverna har också fått se filmer om hur burkens och flaskans återvinningsresa går till från pantautomaten och tillbaka till butikens hylla. De har därefter fördjupat sig i ämnet.

– Eleverna har verkligen blivit inspirerade och vill nu även källsortera flera saker. Vi har redan börjat förbereda för plast och kompost i klassrummet. Det här är verkligen något som engagerar, säger Jessica Wieveg.

Första platsen tog årskurs 3 i Uddaredsskolan hem med 9 721 pantade burkar och flaskor. Resultatet av alla deltagande klassers insatser blev 80 000 kronor.

Den vinnande klassen fick välja en miljö- och välgörenhetsorganisation att skänka prispotten till som gick till Bris, Barnens rätt i samhället.

Publicerad:
Senast uppdaterad: