Gå till innehåll

Karttjänster ligger nere

Vi har problem med karttjänster på österåker.se. Leverantören arbetar på att lösa problemet så snart som möjligt. Se hur du påverkas och får hjälp här.

Karttjänster ligger nere

Vi har problem med karttjänster på österåker.se. Leverantören arbetar på att lösa problemet så snart som möjligt. Se hur du påverkas och får hjälp här.

Erik Gripenskär Leineweber

Lärare i Matematik, Fysik, Teknik, Cad och Naturvetenskaplig specialisering

Erik Gripenskär Leineweber har undervisat i naturvetenskapliga ämnen i över 25 år och är en prisbelönt pedagog som 2023 tilldelades Österåkers pedagogpris för sitt inspirerande arbete. På Österåkers gymnasium driver han fysikprojekt och samarbeten med KTH, Stockholms universitet och Vetenskapens hus.

Hej Erik! Berätta lite om dig själv

Jag har arbetat som lärare i över två decennier och snart tio år här på ÖG. Jag undervisar bland annat i matematik och fysik, ämnen jag verkligen brinner för. Jag är också amatörastronom och medlem i Stockholms amatörastronomer, vilket ger mig möjlighet att använda observatorier och dela mitt intresse för rymden med eleverna. Att få visa dem solen i skolans solteleskop eller ta med dem till Hackstabacken för att observera planeter är något jag verkligen uppskattar.

Vad är unikt med att undervisa på Österåkers gymnasium?

ÖG är en fantastisk arbetsplats. Vi har toppmodern utrustning i fysik som gör att vi kan genomföra spännande laborationer och projekt. Samarbetet med Vetenskapens hus och KTH tar undervisningen till en ny nivå där eleverna får tillgång till avancerad utrustning och handledning från forskare. Detta öppnar dörrar att utforska avancerade områden som kosmisk strålning eller felrättande koder.

ÖG öppnar dörrar för framtiden – här får du inblick i avancerad forskning genom samarbeten med KTH och Vetenskapens hus.

Kan du berätta mer om samarbetena med KTH och Vetenskapens hus?

Samarbetet med Vetenskapens hus låter våra elever genomföra laborationer med hjälp av topputrustning och handledning av doktorander i kemi, fysik och matematik. Dessutom deltar vi i Skolornas matematiska cirkel i samarbete med KTH och Stockholms universitet, där eleverna får arbeta med forskningsbaserat material och delta i föreläsningar om ämnen som artificiell intelligens och felrättande koder. Det är inspirerande för eleverna att få uppleva forskning på nära håll.

Hur påverkar dessa samarbeten eleverna?

De gör stor skillnad! Jag minns en elev som under ett besök på KTH sa: ”Vi är på KTH nu – men vi går ju bara på gymnasiet!” Det är den känslan av att de redan nu kan ta del av avancerad forskning som jag vill ge dem. Det handlar om att visa eleverna att det inte finns några gränser för vad de kan uppnå.

Vad driver dig som lärare?

Det som driver mig är mitt starka intresse för mina ämnen och att se elever inspireras av dem. När jag tar med eleverna för att titta på stjärnhimlen eller genomför ett nytt fysikexperiment i klassrummet är det magiskt att se hur deras nyfikenhet väcks. Jag vill ge dem verktygen att förstå världen runt omkring dem och uppmuntra dem att utforska sina intressen.

Vilket råd skulle du ge till den som är i färd med att välja gymnasium?

Gå efter dina egna intressen och styrkor, inte efter vad dina kompisar väljer. Besök Öppet hus och Prova-på-dagar och lita på din magkänsla. Om du är nyfiken på naturvetenskap och vill ha möjligheten att delta i spännande samarbeten och projekt, då är ÖG ett utmärkt val.

Publicerad:
Senast uppdaterad: