Österåkers kommuns logotype

Sätt igång, Österåker!

Brandmän släcker brand på en docka inför publik

En av brandkårens uppvisningar under Totalförsvarsdagen 2024.

Sätt igång! Det är temat på årets nationella beredskapsvecka som uppmanar alla att stärka sin egen hemberedskap innan vi står mitt i en kris eller ett krig. Beredskapsveckan äger rum den sista veckan i september, men här i Österåker pratade många om hemberedskap redan under Totalförsvarsdagen den 31 augusti.

Beredskapsveckan är en nationell kampanj som samordnas av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Syftet med veckan är att fler människor ska vara förberedda inför en eventuell kris, krigshot eller krig.

I år samlas beredskapsveckans aktiviteter på Österåkers bibliotek. Där kan du gå på föreläsningar och få lästips, barnen kan lyssna på sagor och gå tipspromenad om hemberedskap. Du kan också hämta nyttiga checklistor och inköpslistor som hjälper dig att bli redo. Läs mer på vår sida om beredskapsveckan 2024 i Österåker.

Klicka på den blå plusboxen nedan för att få tips från experter på vad du ska ha hemma och hur du ska tänka, när du förbereder dig på en kris eller ett krig.

Hela Sveriges beredskap bygger på att alla har en hemberedskap. Om vattnet slutar rinna ur kranen, värmen stängs av i ditt hem och hyllorna i butikerna står tomma, då behöver du kunna klara dig utan samhällets hjälp.

– Genom att förbereda dig bidrar du till hela samhällets beredskap! Alla har ett ansvar. Det går inte att förbereda sig för en kris när krisen väl är här. Om du inte redan har hemberedskap för minst en vecka behöver du sätta igång! Och tänk långsiktigt, efter sju dagar kommer ingen magisk hjälp, ju längre du klarar dig desto bättre, säger Henrik Björk, beredskapssamordnare på Österåkers kommun.

Se över din hemberedskap

Gör en plan för hur du kan ordna med vatten, mat, kommunikation och värme i bostaden under sju dagar. Du kan behöva anpassa efter just ditt hushålls behov och förutsättningar.

När du är förberedd kan samhället fokusera på att hjälpa dem som har svårast att klara sig själva. Läs mer om hemberedskap på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Experternas bästa tips

“Det är bra att ha en vevradio i din krislåda. Det finns olika typer, även sådana som drivs med batterier eller solceller. Ställ in den på radiokanalen Sveriges Radio P4 Stockholm, det är vår beredskapskanal. “ – Eva Olsson, Svenska Lottakåren.

“I en kris är det bra att kunna ta del av information och kommunicera. Därför är det bra att ha en laddad powerbank eller en laddningsmöjlighet så du är redo för ett långvarigt elavbrott.” – Anna Ohlsson, Polisen.

“Ha mat som håller sig länge. Gärna konserver, pulver som du kan blanda med vatten och såklart vatten på dunkar. Se till att du har mat så du klarar dig i minst en vecka.”– Sara Strömqvist och Lina Phil Fredriksson, Försvarsutbildarna.

Totalförsvarsdagen enagerade många

Här i Österåker pratade många om hemberedskap redan under Totalförsvarsdagen den 31 augusti. Då var det nämligen premiär för en dag då representanter från olika delar av totalförsvaret samlades för att visa upp för Österåkersborna vad totalförsvaret består av – det militära försvaret och civilt försvar, där bland annat kommunerna ingår.

Dagen var en möjlighet för besökarna att lära sig mer om hur allt hänger ihop och vikten av hemberedskap.

En dag fylld med lärande

Det är på grund av det försämrade säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde som Österåkers kommun, tillsammans med aktörer från totalförsvaret, arrangerar en totalförsvarsdag.

Syftet med dagen är att ge besökarna möjlighet att lära sig mer om det svenska totalförsvaret och hur vi tillsammans bygger ökad förmåga och motståndskraft. En annan viktig lärdom från dagen är att alla i Österåker har en viktig roll.

Publicerad:
Senast uppdaterad: