Österåkers kommuns logotype

Hemberedskap - sju dagar

Bilden visar en äldre dam som står och tittar ut genom sitt köksfönster. I köket är det mörkt, elen fungerar inte och stearinljus är tända.

Foto: MSB, Michael Fredman

Den nationella Beredskapsveckan 25 september–1 oktober är en återkommande insats varje år som ska öka din beredskap inför kris och krig.

Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), som står bakom initiativet Beredskapsveckan. Varje år samlar de många aktörer som gör en gemensam insats för att sprida kännedom om att alla i Sverige är en viktig del i vår samlade beredskap vid kris och krig.

Evenemang i Österåker

Trygghetsdagen i Österåker

Under Beredskapsveckan arrangerar vi Trygghetsdagen i Österåker. På plats är bland annat flera verksamheter från kommunen, polisen, räddningstjänsten, Fältgruppen, bevakningsbolag, Kvinnojouren, Civilförsvarsförening Täby-Österåker och Hemvärnet.

– Tillsammans kommer vi att lyfta frågor kring trygghet men även beredskap som mer och mer blivit en aktiv fråga i vårt samhälle. Det är en möjlighet för oss att berätta vad vi gör för att öka tryggheten på olika sätt, och för att för att fånga upp dina funderingar, säger Madeleine Holmström, trygghetssamordnare i Österåkers kommun.

Under Trygghetsdagen bjuder vi på musikunderhållning av Popskolans elever och den som vill får provsitta i polisbilen. Dessutom berättar vi om polisens trygghetsundersökning.

Trygghetdagen är den sista lördagen i september som i år infaller den 30:e och arrangeras på Storängstorget klockan 12–15. Varmt välkommen!

Föreläsning: För din säkerhet! - Inställd

Föreläsningen är inställd på gå grund av få anmälningar.

Övning - sju dagar i kris och krig

Vid en kris är det viktigt att veta hur du ska agera. Med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre. Många fler hushåll i Sverige behöver generellt stärka sin motståndskraft och beredskap inför kriser och krig. Enkla övningar utformade för att kunna användas i olika vardagssituationer kan bidra till det.

I år har MSB tagit fram ett utbildnings- och övningsmaterial som heter Sju dagar. Det är ett fiktivt krisscenario som utspelar sig dagligen under Beredskapsveckan. Genom sju olika senarior med tillhörande övningar kan du utmana dig själv och lära dig mer om beredskap. Se filmen nedan och besök msb.se för mer information. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:
Senast uppdaterad: