”Vi vuxna behöver förstå hur och varför våld föds för att tidigt förebygga det”
Mats Övergaard och Linnéa Froby Thorsell är trygghetssamordnare i Österåkers kommun. De har båda lång erfarenhet från att arbeta med våldsförebyggande insatser. De menar att det finns faktorer som tidigt kan påverka ett barn i fel riktning. På samma sätt finns också tidigt möjlighet att skydda barnet i rätt riktning.
Vuxenvärlden har ett stort ansvar vad gäller att tolka signaler hos barn redan från förskoleålder. Det är viktigt att förstå hur det egna beteendet och bemötandet gentemot barn faktiskt kan påverka deras utveckling.
Vi brukar prata om skydds- och riskfaktorer. Vi lägger mycket vikt vid att försöka stärka skyddsfaktorerna för att minska risken för ohälsa eller antisocial utveckling. Vi vuxna kan hjälpa våra barn och unga genom att bygga goda relationer, betona vikten av att gå i skolan samt kunna erbjuda en trygg miljö under skoldagen och under fritidsaktiviteterna, säger Linnéa Froby Thorsell, trygghetssamordnare i Österåkers kommun.
Barnets relationer är stommen i allt
Allt föds i relationer. Barn påverkas av föräldrarnas uppfostringsstil, hur starka deras band till föräldrarna är men även hur det sociala nätverket utanför familjen ser ut. Relationer i skolan, med grannar, vänner och andra unga vuxna påverkar också hur barnet utvecklas.
Riskfaktorer ökar sannolikheten för att ett problembeteende ska uppstå medan skyddsfaktorerna minskar den risken. Exempel på skyddsfaktorer kan vara en god anknytning mellan föräldrar och barn, fungerande skolgång och godkända prestationer samt organiserade fritidsaktiviteter. Riskfaktorer kan vara hårda eller inkonsekventa uppfostringsstrategier samt vårdnadshavare med egna svårigheter såsom psykisk ohälsa eller missbruk.
Killar behöver få visa känslor och vara sårbara
Hur vi uppfostrar och bemöter killar respektive tjejer redan under småbarnsåren kan komma att påverka dem senare i livet.
– Många reflekterar sällan över att de kanske bemöter killar och tjejer olika. Killar uppfostras ofta till att inte visa känslor, att inte gråta och att vara tuffa. Det i sin tur gör att steget till att ta till våld kan ligga närmre till hands längre fram, säger Mats Övergaard, trygghetssamordnare i Österåkers kommun.
På grund av våra många gånger stereotypa könsnormer är det extra viktigt att killar tidigt i livet får förebilder som just vågar vara sårbara och visa känslor, att en mjuk sida tillåts och att det destruktiva utåtagerande beteendet inte förstärks.
Föreningslivet stärker barnens värdegrund
Att arbeta med värderingar och stärka positiva beteenden är något som många föreningar i Österåkers kommun arbetar aktivt med. Föreningarna har en viktig roll i att förstärka våra barns värdegrund i rätt riktning. Det kan exempelvis handla om glädje, gemenskap, trygghet och respekt. Barnen ska känna att de är i en miljö där de både tillåts att ha roligt men också att de känner sig trygga, sedda och inkluderade.
Kostnadsfria föreläsningar om att förebygga våld
Under vecka 47 uppmärksammar hela landet det våldsförebyggande arbetet mot våld i nära relationer genom kampanjen ”En vecka fri från våld”.
Österåkers kommun erbjuder under hela veckan en rad kostnadsfria föreläsningar om hur vi tillsammans kan förebygga våld.