"Vi får trygg och bra hjälp av Ungdomsmottagningen"

Ungdomar sitter och står utanför skolbyggnad.

"Vänlighet och ett respektfullt bemötande", "att våga ta upp saker som unga önskar" och "att bli lyssnad till". Det var några av de svar som fick höga värden i den enkätundersökning om tillgänglighet och bemötande som ungdomsmottagningen i Österåker genomfört.

– Vi vill veta vad ungdomarna tycker om oss och vår verksamhet, så vi kan utveckla den och bli ännu bättre, säger Pia Jonason, enhetschef på ungdomsmottagningen i Österåkers kommun.

Undersökningen visar att ungdomarna som besökt ungdomsmottagningen är mycket nöjda med bemötande. Flera tycker att personalen är trevligt och visar mycket empati, vilket ungdomarna tycker känns tryggt och bra. Det säger att det är lätt att ta kontakt och de fick den hjälp de ville ha. Många kan även tänka sig att rekommendera mottagningen till en annan ung person.

– Något vi blev förvånade över är att så många faktiskt vill träffa oss fysiskt, som svar på frågan om de föredrog ett digitalt eller ett fysiskt besök hos oss. Många tycker att det är skönt att få prata med någon som inte står en så nära, säger Pia Jonason.

Till Ungdomsmottagningen kan du komma om du är mellan 12 – 22 år på bokat digitalt eller fysiskt besök, men även på drop-in. Här träffar du barnmorska eller kurator och kan prata om sexualitet, kroppsfrågor, känslor och tankar. Men även få hjälp med graviditetstest, preventivmedel och testa dig för könssjukdomar.

Ungdomsmottagningen i Österåkers kommun har genomfört en enkätundersökning om tillgänglighet och bemötande tre år i rad. I år pågick den i sex veckor under våren. De som besökt mottagningen har frivilligt fått delta i undersökningen anonymt. Undersökningen nåddes genom en QR-kod som skickades till mobilen.

Läs mer om Ungdomsmottagningen och vad de erbjuder

Publicerad:
Senast uppdaterad: