Österåkers kommuns logotype

Unga sätter guldkant på tillvaron för äldre

Bilden visar två tjejer som sitter på en balkong med en äldre kvinna. De ler alla tre.

Tyra Korent och Winnie Asamoahm arbetar för Ung omsorg och besöker äldreboenden i Österåkers kommun. Foto: Patrik Lundin

Att hitta ett meningsfullt extrajobb som ung, speciellt när du är under 18 år, kan vara svårt. Samtidigt besväras många som bor på äldreboenden av ensamhet. Elever i våra skolor besöker äldreboenden i kommunen när de jobbar extra för Ung omsorg, ett företag som vill minska känslan av ensamhet hos äldre samtidigt som ungdomar får arbetslivserfarenhet.

Det är en solig söndag i april och ett team med sex stycken unga Österåkersbor är på besök hos Attendo Kantarellvägen som är ett äldreboende i Österåker.

– Idag har vi myst, spelat spel och gått på promenader, berättar Winnie Asamoahm, 16 år.

Ungdomarna, som fortfarande går i skolan i Österåker, jobbar extra för Ung omsorg. Uppdraget är att sätta guldkant på tillvaron för äldre.

– För varje gång vi besökt äldreboendet har allt fler av de boende deltagit i våra aktiviteter. Det är skoj! Det är som om de ser riktiga vänner i oss, vilket är fint, säger Winnie Asamoahm.

Förändrad syn på att arbeta inom äldreomsorgen

Synen på äldre och att arbeta inom äldreomsorgen har förändrats hos flera av ungdomarna.

– När Ung Omsorg besökte vår skola och presenterade verksamheten var jag inte så intresserad. Jag var rädd för att bli gammal och för att kanske tappa minnet. Det var först när vänner som jobbade för Ung Omsorg berättade om hur det var att arbeta med äldre som jag blev nyfiken. Nu har de som bor på Attendo Kantarellvägen visat mig att livet som äldre kan vara så fint och kul! säger Winnie Asamoahm.

Meningsfullt arbete för unga

För många äldre är stunden med ungdomarna höjdpunkten på veckan.

– Vi har suttit mycket och pratat. Många gillar verkligen att prata med oss. De lyssnar och ställer frågor, säger Elias Enander, 15 år.

Många äldre upplever att dagarna är enformiga och ser likadana ut. Besöken av ungdomarna ger energi och glädje.

– De tycker ibland att det blir långtråkigt. Då blir det en stor glädje att sitta och prata med oss och få lära sig nya saker, säger Elias Enander.

Många inplanerade aktiviteter i vår

Tyra Korent är 17 år och teamledare för gruppen som besöker äldreboendet idag.

Som teamledare lär jag mig mycket om ledarskap och jag älskar att jag både har kontakt med de äldre och ungdomarna i mitt team, säger hon.

Det är många fler sociala aktiviteter inplanerade av teamet i vår för Attendo Kantarellvägen.

– I vår kommer vi att promenera mycket tillsammans, bland annat till Länsmansgården som ligger precis intill. Vi kommer också att spela bowling utomhus med mjuka käglor. Det blir även handmassage och manikyr framöver, berättar Tyra Korent.
Ung omsorg i Österåker

Österåkers kommun samarbetar med Ung omsorg sedan 2022. Ung omsorg har ett team på Attendo Kantarellvägen och ett annat på Attendo Vårdbo. Ett team består av sex ungdomar, som kommer på besök en gång per helg under hela året. Ett besök brukar vara i cirka två timmar då sociala aktiviteter pågår.

Publicerad:
Senast uppdaterad: