Österåkers kommuns logotype

De rycker ut när ingen annan kan

Bilden visar en brandman i full utstyrsel framför en brandbil i ett garage på brandstationen

När det som inte får hända plötsligt händer, då rycker räddningstjänsten ut. Snabbt, stabilt och säkert agerar de genom eld och vatten. Allt för att rädda den som är i nöd.

Samma dag som jag ska besöka Åkersberga brandstation utbryter en brand i två bilar i Margretelund. Redan efter 90 sekunder rycker en brandbil ut och släcker branden. Allt går otroligt snabbt.

– Att vara brandman är ett fantastisk omväxlande och stimulerande jobb. Vi vet aldrig hur dagen kommer att se ut, säger Johan Berg, enhetschef på Åkersberga brandstation.

Stationen, som tidigare låg vid Åkersberga centrum, har flyttat till nya lokaler endast ett stenkast från Österåkers multiarena. Här arbetar 32 stycken operativa brandmän. På stationen finns även en ambulans som bemannas av två personer.

– Vi får in cirka 350 larm per år. Förra året skedde cirka 17 stycken bränder i vanligt boende, torrkokning var en vanlig orsak. Sedan hade vi 20 stycken anlagda bränder där 2 stycken var i byggnad och resterande var i form av markbrand, bilbrand, brand i container eller liknande, berättar Johan Berg.

Åkersberga brandstation ansvarar för ett område som sträcker sig till strax norr om Roslagskulla, västerut till Rosenkälla och söderut till Kulla vägskäl.

– Det är stora avstånd i kommunen. Vi har även ett stort antal öar där vi använder brandbåten som transportmedel, säger Johan Berg.

Fysiskt och psykiskt utmanande uppdrag

Förutom bränder är det många andra uppdrag som brandförsvaret tar hand om, till exempel bilolyckor, tågolyckor, drunkningsolyckor och i vissa fall av suicid.

– Det finns en stor vilja hos brandpersonalen att hjälpa andra som är i nöd. Vi kommer när alla andra får backa. Vissa uppdrag påverkar en mer än andra och då pratar vi med varandra i gruppen efteråt. Dessutom kopplas samtalsstöd på, säger Johan Berg.

För att klara av de varierande uppdragen som brandman finns olika fysiska krav och obligatoriska övningar.

– Vi har schemalagda gympass, rökövningar och reser olika form av stege. Dessutom övar vi sjukvård, vattenlivräddning med mera, berättar Johan Berg.

Öka brandsäkerheten hemma

Åkersberga brandstation arbetar även förebyggande genom att informera om brandsäkerhet.

– Ungefär en vecka per år bjuder vi in 6-åringar till stationen och tar emot scouter. Dessutom åker vi ut för att träffa äldre på äldreboenden och är med på Kanalens dag, Trygghetsdagen med mera, säger Johan Berg.

Innan vi skiljs åt frågar jag Johan Berg om hans bästa råd för att öka brandsäkerheten hemma.

– Ha som regel att sista personen som lämnar rummet släcker det levande ljuset. En brandvarnare är även en mycket billig livförsäkring, så glöm inte att byta batterier. Lägg förslagsvis in en fast dag om året i almanackan till exempel första advent, säger han.

Publicerad:
Senast uppdaterad: