Österåkers kommuns logotype

Grannar nattvandrar för unga

Grannar som nattvandrar i Fredsborg. Från vänster: Fredrika Riahi Löfdahl, Katja Werner och  Michael Rexestrand.

Från vänster: Fredrika Riahi Löfdahl, Katja Werner och Michael Rexestrand.

Samverkan mellan kommun, polis och Österåkersbor spelar en stor roll för tryggheten i det offentliga rummet. Möt Katja Werner som tillsammans med sina grannar nattvandrar för en god boendemiljö i Fredsborg.

När Katja Werner flyttade till Fredsborg tog hon initiativet att starta en grupp på Facebook för nattvandring i området. I dag har över 60 grannar gått med i gruppen för att visa sitt intresse och engagemang.

– Vi som köpt hus här vill ha en lugn, trygg och naturnära uppväxt för våra barn. Fredsborg är ett lugnt och trevligt villaområde och så vill vi att det ska förbli, säger Katja Werner.

Förebyggande insats

Nattvandrande vuxna fyller en viktig funktion för tryggheten på de platser där ungdomar finns. Nattvandring är en av många förebyggande insatser för att minska brott. Risken för att begå eller råka ut för ett brott är större vid användande av droger eller alkohol. De flesta som testar droger gör det efter att de har druckit alkohol. Därför är det bästa sättet att hålla ungdomar borta från droger att se till att de avstår från alkohol. Här spelar engagerade vuxna en stor roll.

– Det bästa vi kan ge våra barn och unga är vår närvaro, omtanke och tid. Det är viktigt att vi vuxna visar att vi finns och att vi bryr oss. En god boendemiljö skapar vi med ett betydande inslag av närvarande vuxna, säger Katja Werner.

Lätt att komma igång

För att göra det enkelt att komma igång att nattvandra har Österåkers kommun tagit fram ett färdigt upplägg i samverkan med de kommunala väktarna och kommunpolisen. I Fredsborg testar Katja Werner och hennes grannar en skräddarsydd lösning.

– För att tröskeln ska bli lägre att delta vid nattvandring är det valfritt att gå en timme eller fler, men vi går alltid minst tre personer åt gången. Innan vi går ut hör vi av oss till kommunens väktarbil så att de vet att vi är ute och att vi finns tillhands, berättar Katja Werner.

Till dig som är intresserad att starta nattvandring i ditt område har Katja Werner några användbara tips.

– Krångla inte till det! Gå när ni kan. Lite är bättre än inget. Kontakta kommunen så hjälper de dig att komma igång, säger hon.

Tips!

Tillsammans kan vi skapa trygghet i samhället och samverka mot brott. Vill du, dina grannar eller din förening också engagera er?

Kontakt: tryggi@osteraker.se.

Felanmälan

Rapporter från Österåkersborna är avgörande för ett fortsatt lyckat arbete för ökad trygghet i Österåker. Upplever du att en plats inte är trygg kan du rapportera det till kommunen via appen Felanmälan Österåker.

Felanmälan finns också som e-tjänst. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:
Senast uppdaterad: