Österåkers kommuns logotype

Delbart? Prata med dina barn!

Ledsen ung tjej ihopkrupen på soffa med mobil i handen

Just nu genomför polisen den nationella kampanjen Delbart som syftar till att öka kunskapen om sexualbrott mot barn på nätet. Delbart innehåller råd för unga om hur de ska tänka när de är på nätet, stöd för unga som blivit utsatta på nätet och utbildningsmaterial för skolor att sprida till sina elever.

Våldet har många olika ansikten och att utsättas på nätet är något som blir vanligare och vanligare, speciellt bland våra unga. Polisen ser till exempel många fall där unga människor skickar nakenbilder till någon som de litar på, men i nästa steg sprids de vidare. Att ta, ha och dela nakenbilder kan vara brottsligt. 

– Det förebyggande arbetet är viktigt och därför ser vi och polisen gärna att föräldrar, skolpersonal och andra vuxna pratar regelbundet med barnen för att skapa en trygg vardag på nätet, säger Daniela Balladares, trygghetssamordnare i Österåkers kommun.

– Det är viktigt att vi vuxna är uppmärksamma och pratar med barnen om risker på nätet. Det finns en hel del tips som vårdnadshavare och andra vuxna kan ta till hjälp, säger Ewa Thored, utredare vid ISÖB-gruppen (internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn) i region Mitt.

Polisens tips till dig som är vuxen är att:

  • Ta snacket
  • Lyssna, stötta, skuldbelägg inte
  • Hjälp barnen att polisanmäla

Utbildningsmaterial för skolor

Polisens utbildningsmaterial kan användas av skolor från mellanstadiet och upp till gymnasiet. Det bygger på en film med en rad scenarios som barn råkar ut för samt diskussionsfrågor. Syftet är att öka kunskapen om och förebygga sexualbrott mot barn på nätet. Materialet bidrar till att öka medvetenheten om var gränsen går för vad som är brottsligt vad gäller att ta, ha och dela nakenbilder på nätet och vad lagen säger om de olika brott man kan utsättas för, men även själv begå.

Med det här materialet får eleverna möjlighet att reflektera och resonera kring hur man agerar ansvarsfullt på nätet och utveckla sina kunskaper om svensk lag och brott i samband med att man tar, har och delar nakenbilder. Eleverna får insikt om konsekvenserna av att dela och sprida bilder.

Utbildningsmaterial, filmer, svarsbilder, informationsfolder till vuxna och övrigt material finns på polisen.se/delbart. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Konkreta verktyg för att skydda sig

Delbart är inte bara till för att uppmärksamma vuxna utan utan den ska även ge dig som är ung konkreta verktyg för att skydda dig.

Om någon skickar oönskade nakenbilder till dig, eller vill att du ska skicka nakenbilder på dig själv, är polisens tips att:

Om du känner att du vill svara kan du använda någon av de här bilderna. Du kan ladda ner dem i olika format på polisens kampanjsida Delbart. Länk hittar du nedan.

Publicerad:
Senast uppdaterad: