Corona-information för företag

Här finns samlad information för dig som är företagare med anledning av coronaviruset och covid-19.

Österåker kommuns insatser

I Österåker är var sjunde invånare egen företagare och det gör kommunen till en av de mest företagartäta i landet. Österåkers kommun kommer därför att vidta en rad åtgärder för att underlätta i det aktuella läget.

Österåkers kommun följer händelseutvecklingen av coronaviruset covid-19 noga och vi är beredda att förstärka insatserna om det bedöms nödvändigt. Virusets spridning har redan lett till påtagliga konsekvenser för Sveriges ekonomi och slår nu särskilt hårt mot småföretagen. Det är viktigt att vi alla i Österåker gör vad vi kan för att stötta våra lokala småföretagare.

– Småföretagen är avgörande för vår kommun och det är ytterst angeläget att vi nu samverkar och bistår så gott vi kan. Det gäller att vara steget före och med de här åtgärderna hjälper vi företagen och de anställda att klara av det ovanliga läget som nu råder, säger Michaela Fletcher (M), Kommunstyrelsens ordförande i Österåkers kommun.

Kommunen kommer därför att vidta en rad näringslivsfrämjande åtgärder under 2021 för att underlätta i det aktuella läget, som ett komplement till de åtgärder som beslutats på nationell nivå. Det handlar bland annat om att möjliggöra förstärkt likviditet där kommunen har möjlighet, men även om att lätta på regelverk där det är genomförbart.

Har du idéer, eller vill ha dialog – hör av dig

Tveka inte att ha en dialog med kommunen i enskilda fall för att hitta en individuell lösning. Alla möten och sammankomster där kommunen är huvudman har ställts in under den närmaste tiden.

Vi tar även tacksamt emot tankar och idéer från dig som företagare på vad vi som kommun ytterligare kan göra för dig i den här situationen.

Kontakta oss på naringsliv@osteraker.se.

Åtgärder för det lokala näringslivet i Österåker

  • Betalningstider på avgifter inom tillstånd och tillsyn förlängs till 90 dagar
  • Betalningstider på hyror i kommunägda verksamhetslokaler förlängs till 90 dagar.
  • Tidsfrister i tillstånds- och tillsynsärenden förlängs där så är möjligt.
  • Tillsynsbesök som inte är kritiska flyttas fram.
  • Tydlig, uppdaterad och tillgänglig information till näringslivet är prioriterat.
  • Kommunen har inrättat en särskild vikariepool för att säkerställa bemanningen inom samhällskritisk verksamhet. Det ger en möjlighet för vissa personalgrupper att under en tid ha en annan anställning.
  • Möjligheten att snabbutbilda personal från bland annat det lokala näringslivet som friställs på grund av corona för att kunna arbeta inom kommunens kärnverksamheter utreds.
  • Inriktningen på besöksnäringsarbetet skiftar från en internationell målgrupp till en nationell målgrupp inom ramen för Stockholm Archipelago

Lokala aktörer

Erbjuder personlig, kostnadsfri, konfidentiell och objektiv rådgivning för dig som funderar på att starta och etablera företag eller precis har startat eget i Österåker.

Hem - NyföretagarCentrum Österåker Vaxholm (nyforetagarcentrum.se) Länk till annan webbplats.

Andra aktörers insatser och information

Här har vi samlat länkar till olika myndigheter och företagsorganisationer där det finns relevant information till dig som företagare angående coronaviruset. Saknar du någon information, kontakta oss gärna.

Folkhälsomyndigheten följer noga händelse­utvecklingen. Det är viktigt att vi alla följer de föreskrifter och allmänna råd som ges.

Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats..

På Företagarnas webbplats finns uppdaterad information, samlade artiklar, regelförändringar och annan information som berör coronapandemin och hur den påverkar svenska småföretagare. Företagarnas rådgivning hjälper dig som medlem med juridiska frågor, allt från personal till avtal.

Till Företagarnas webbplats. Länk till annan webbplats.

Österåkers kommun om coronavirus och covid-19

Vi har sammanställt viktig information om coronaviruset och covid-19 riktad till allmänheten. Sidan uppdateras löpande.

Information om coronaviruset och covid-19 från Österåkers kommun.

Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.