Yrkesutbildning = jobb!

Bilden visar en glad kock i ett kök med vit kockmössa

Efterfrågan på yrkesutbildade är stor och med en yrkesutbildning ökar chanserna att få jobb. På komvux kan du läsa nära 40 yrkesutbildningar varav många är inom bristyrken.

Några av bristyrkena som ligger i topp är hantverkare av olika slag, restaurangpersonal och vårdyrken. Problemen med rekrytering inom dessa områden beror helt enkelt på att för få är utbildade och har rätt kompetens.

– Att läsa på komvux kan vara en snabb väg till ett jobb. Yrkesutbildningarna är mellan ett halvår till ett och ett halvt år långa. Du kan läsa i klassrum, på distans, på hel- eller deltid. Många av utbildningarna kan du även göra som lärling, säger Peter Björk, rektor på KCNO, Kunskapscentrum Nordost, som ansvarar för antagningen till komvux i Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker.

På Kunskapscentrum nordost (KCNO) finns studie- och yrkesvägledare som kan ge stöd och hjälp om yrkesutbildningarna och vilken studieform som skulle kunna passa. Läs om yrkesutbildningarna och studievägledningen på KCNO:s webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Om KCNO

Nordostkommunerna har färre gymnasialt yrkesutbildade jämfört med riket i stort. KCNOär en samverkan mellan nordostkommunerna Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker. KCNO ansvarar för antagning till vuxenutbildning.

Samarbetet startade 2004 för att skapa bättre förutsättningar för invånarna att kunna läsa vuxenutbildning. Genom samarbetet har studievalsmöjligheterna för invånarna ökat, och de ekonomiska kostnaderna och administrativa resurserna har minskat.

Genom KCNO kan du läsa komvux, vuxenutbildning på grundläggande och gymnasial nivå, och SFI som står för svenska för invandrare.

Publicerad:
Senast uppdaterad: