Österåkers unga företagare satsar på miljö och kvalitet

Bilden visar unga företagare i Österåkers kommun som pitchar sin affärsidé för en jury

Under fredagen 26 januari stod framtidens företagare på plats i Åkersberga centrum redo för att visa upp sina varor och tjänster. På plats var även en jury som företagarna pitchade till. I slutet av dagen erhöll några av företagen olika utmärkelser.

Elever från Österåkers gymnasium och Skärgårdsgymnasiet har startat egna företag inom ramen för Ung Företagsamhet (UF). Flera har satsat på miljö och återbruk. Till exempel har företaget Sweet jar producerat sylt av frukt som Österåkers matvarubutiker annars skulle slänga. Stickade accessoarer av kvalitet var också en återkommande produkt.

Pitchade för kommunens "draknäste"

På plats var även en jury som de unga företagarna hade möjlighet att pitcha sina affärsidéer till. Juryn bestod av Mathias Lindow, kommunalråd, Lisa Tingström, ordförande i näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden, Linda Moberg, rådgivare för Nyföretagarcentrum samt Handelsbanken.

– Det är verkligen ett roligt och ärofyllt uppdrag, säger Lisa Tingström.

I slutet av dagen utsåg juryn Soleas UF och Reflexo UF till vinnare av årets pitchtävling. Fler nomineringar som juryn delade ut var:

  • Årets idé - Ångestkompis UF
  • Årets logotyp - Dolcecalore UF
  • Årets säljare - Sonrisa UF
  • Årets monter - Reuse remake UF

Stort grattis säger vi till er allihop!

Goda förutsättningar för unga entreprenörer

Nyföretagandet i Österåker hör till det starkaste i landet. Var sjunde Österåkersbo driver företag och varje år startar cirka 400 nya. Kommunen arbetar för att även unga entreprenörer skaska ha goda förutsättningar att starta eget i Österåker. Tillsammans med gymnasieskolorna i Österåker och Ung företagsamhet utbildar vi unga entreprenörer.

Ekonomiprogrammet på Österåkers gymnasium

Ekonomiprogrammet på Österåkers gymnasium erbjuder eleverna möjligheten att utveckla sina kunskaper inom entreprenörskap och företagande. Utbildningen ger färdigheter i att starta, driva och utveckla företag.

Den 1 februari klockan 18–19 har Österåkers gymnasiym informationskväll inför skolvalet 2024/2025.

Bli din egna chef och starta företag i sommar

Kommunen erbjuder unga Österåkersbor mellan 15–18 år att prova på att driva eget företag som sommarlovsentreprenör. Under fyra sommarveckor är det möjligt att förverkliga en affärsidé, utveckla ett ledarskap och starta eget företag. Erbjudandet sker i samarbete med Rookie Startups i Stockholm. Till hjälp finns en personlig coach, utbildning och 2000 kronor i startkapital.

Ansökan öppnade den 1 januari 2024.  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Begränsat antal platser.

Publicerad:
Senast uppdaterad: