Sommarjobb – ett första steg ut i arbetslivet

Bild

Sommarjobbare Herman Hangvar Frängsmyr filmar.

I sommar har vi många fantastiska sommarjobbare. Totalt har 191 ungdomar fått sommarjobb inom kommunens verksamheter. För många kan detta vara ett första steg ut i arbetslivet. En av ungdomarna är Herman Hangvar Frängsmyr som jobbat fyra somrar i rad med film i Österåkers kommun.

Sommarjobb inom kommunens verksamheter kan vara allt ifrån att läsa för och leka med barn på förskola, till att umgås med äldre på en av våra träffpunkter där äldre människor kan mötas. Andra jobbar som parkvärdar med städning av gator och parker, i biblioteket eller inom kommunens servicecenter i Alceahuset.

Det finns även chans att välja mer kreativa jobb inom film, musik och slöjd. Förra året likväl som i år komponerar till exempel sommarjobbande ungdomar egen musik till de lokala konstverken Arkipelag, Fågelmannen och Vera Vattnare i projektet Min inspiration.

Herman Hangvar Frängsmyr, som jobbat fyra somrar i rad med film, har filmat andra sommarjobbare när de arbetat inom olika projekt. Hans stora mål är att så småningom bli filmregissör. I år ska han göra VR-film (Virtual Reality, simulerad verklighet) för äldre som bor på äldreboende i kommunen.

– Det här är ett jättekul jobb, jag lär mig nya saker hela tiden och i år vill jag göra ett annorlunda upplägg. Jag tänker att filmerna ska handla om att återuppväcka minnen, sånt som de äldre tidigare gjort och varit med om. Det kan vara att åka ut med båten eller cykla till exempel. Det jag filmar ska handla om vardagliga saker som de äldre kanske inte längre kan göra. Men genom VR-glasögonen kan de se film och den här simulerade världen och minnas, säger Herman Hangvar Frängsmyr.

Österåkers kommun erbjuder även ungdomar att sommarjobba som egna företagare och testa sina idéer, så kallade sommarlovsentreprenörer. Under fyra veckor får de, själva eller tillsammans med vänner, förverkliga en affärsidé, utveckla sitt ledarskap och starta sitt eget företag. Erbjudandet sker i år i ett samarbete med Rookie Startups på Handelshögskolan i Stockholm.

Publicerad:
Senast uppdaterad: