Österåkers kommuns logotype

Från Österåker till Stockholms stjärnkrogar

Bilden visar när två händer sätter fast en etikett på en flaska med äppelmust.

Foto: Patrik Lundin

Det är kul, lärorikt, utvecklande och ibland jobbigt. Att driva eget företag kräver en hel del, men för de allra flesta är det värt det i slutänden. Möt säsongsaktuella Roslagens musteri som har förverkligat sina drömmar.

Sebastian Borgö, som driver Roslagens musteri sedan 2013, jobbade tidigare som snickare och hade egentligen aldrig tänkt på att starta eget förrän folk började bli varslade på hans arbetsplats.

– Jag och min fru Line började prata om det och sen gick allt ganska fort. Ett halvår senare hade vi lokal och utrustning. Verksamheten har två grenar. I slutet av augusti kommer privatkunderna och mustar sina äpplen. När de droppat av köper vi in runt 100–150 ton äpplen från svenska odlare och sätter igång produktionen av vår egen must.

Från augusti till februari är det full produktion och då jobbar Sebastian i princip dygnet runt med hjälp av timanställda för att bygga upp ett lager som han sedan säljer och distribuerar resten av året. Hemma är det Line som sköter allt pappersarbete vid sidan av sitt heltidsjobb.

– Det har gått ganska bra hittills. Jag har kunnat ta ut lön de senaste åren, men det är klart att det är slitigt och tungt.

Roslagens musteri säljer till de flesta stjärnkrogar i stan som Gondolen, Grand hotel och Nationalmuseum.

De största utmaningarna

Som egen företagare gäller det att inte vara rädd för att pröva nya roller och för Sebastian är säljare en av dem. Både Sebastian och Lotta menar att en av de största utmaningarna som egen företagare är att du måste kunna allt. Från bokföring och försäljning till lagstiftning, tillstånd och marknadsföring.

– Det är mycket jobb, men jag hade aldrig kunnat drömma om att jag skulle träffa så många fantastiska människor. Hantverkarna i kommunen hjälper varandra och det är otroligt roligt att hitta nya möjligheter att jobba ihop eftersom det kan kännas lite ensamt ibland, säger Lotta.
Sebastian håller med.

– Jag ångrar mig ibland när kroppen inte orkar längre, men varje gång jag skeppar iväg ett lass känns det att jag gör något bra. För mig är det här ett hantverk, jag vill inte bara pumpa ut must utan det ska vara gjort med känsla.

Du hittar Roslagens musteri på Stationsvägen i Åkersberga.

Kom igång och starta eget!

Nyföretagandet i Österåkers kommun hör till det starkaste i landet. Varje år startar cirka 400 nya företag här. Företagsrådgivning är en framgångsfaktor. Kom igång och starta eget du också.

Publicerad:
Senast uppdaterad: