Österåkers kommuns logotype

Antalet gymnasieungdomar som har ett extrajobb ökar

Bild

Bildtext (Ändras i inställningar och glöm inte alt-text)

I den senaste LUPP-undersökningen (lokal uppföljning av ungdomspolitiken) som genomfördes under 2022 framkom att antalet ungdomar som arbetar extra ökat stadigt under de senaste åren i Österåker. Under 2016 hade 26 procent av gymnasieungdomarna ett extrajobb och under 2022 hade siffran ökat till 40 procent. Det är en ökning med 54 procentenheter under perioden.

Vid en jämförelse med rikssnittet framgår det att andelen gymnasieungdomar med extrajobb är på en högre nivå i Österåker. Rikssnittet för extrajobbande ungdomar i gymnasieålder ligger på 33 procent. Det är framförallt bland tjejer som antalet extrajobbande ungdomar ökat under de senaste åren.

Antalet gymnasieungdomar som hade ett sommarjobb under 2022 uppgick till 62 procent bland tjejerna och 56 procent bland killarna. Även andelen sommarjobbande ungdomar har ökat de senaste åren då siffran låg på 53 procent under 2016.

Stort intresse för entreprenörskap och eget företagande

Så mycket som 72 procent av killarna i gymnasieåldern kunde tänka sig att starta eget företag och hos tjejerna låg siffran på 59 procent. Det är högre än rikssnittet som ligger på 55 procent av gymnasieungdomarna som är nyfikna på entreprenörskap och att starta eget företag.

Ta del av hela undersökningen

LUPP - Uppföljning av lokal ungdomspolitik 2022 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:
Senast uppdaterad: