Österåkers kommuns logotype

Google-projekt ska förlänga skärgårdssäsongen och öka turismen

En vacker vy över Österåkers vinterskärgård.

Österåkers skärgård i vacker vinterskrud.

I ett unikt samarbete mellan Stockholm Archipelago, Skärgårdsstiftelsen och Google synliggörs nu Stockholms ytterskärgård i sin höstskrud genom en 360-gradersvy i tjänsten Google Street View. Genom att en bredare grupp nu får chansen att upptäcka skärgårdsmiljöns vackraste vyer online ökar potentialen att fler väljer att besöka Stockholms skärgård även utanför högsäsongen.

Google har en stor betydelse för resemarknadens utveckling. En resa börjar oftast med efterforskningar online. Det nya projektet kartlägger Stockholm skärgårds mest spektakulära och exotiska platser och gör dessa tillgängliga online, precis som vi är vana att kunna se vägar och städer.

Genom att en bredare grupp nu får chansen att upptäcka skärgårdsmiljöns vackraste vyer online ökar potentialen att fler väljer att besöka just Stockholms skärgård även utanför högsäsongen.

De södra delarna av Stockholms skärgård finns redan på Google Street Wiew och under 2023 kommer även öar i Österåkers skärgård, bland annat Finnhamn och båtluffarleden, att fotograferas och bli tillgänglig i tjänsten.

Besök skärgården i Google street wiew Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nya jobb och ökade intäkter

Projektet har potential att bidra med turistekonomiska vinster till hela skärgårdens aktörssystem i form av ökade intäkter och fler jobb. Enligt en nyligen genomförd studie av analysfirman WSP så skulle en förlängning av säsongen bidra till öka skärgårdens intäkter. Intäkterna från en ökad turism under hela säsongen har potential att uppgå till mellan 850 miljoner och över en miljard kronor. WSP uppskattar även att en förlängd skärgårdssäsong har potential att möjliggöra 45 nya i Stockholms skärgård. Vilket innebära att 950 jobb som en direkt följd av skärgårdens besöksnäring.

Stockholm Archipelago

Stockholm Archipelago är en samverkansplattform mellan Skärgårdsstiftelsen, Region Stockholm, kommunerna Nynäshamn, Haninge, Nacka, Värmdö, Vaxholm, Österåker och Norrtälje samt Stockholms stad. Stockholm Arcipelago marknadsför Stockholms skärgård mot internationella gäster och möjliggör fler affärer för besöksnäringsföretag.

Publicerad:
Senast uppdaterad: