Österåkers kommuns logotype

Företagande på schemat ger mod att våga

Tre unga killar bär färgburkar och en byrå ut från ett hus.

Från vänster: Bertil Arvidson, Elliot Poijes och Albin Stenberg är grundarna av företaget Bergadrängarna UF. På bilden saknas Jacob Lundmark som också är en av grundarna.Foto: Patrik Lundin

Nyföretagandet i Österåker hör till det starkaste i landet. Bara under 2021 startades 465 nya företag. Kommunen arbetar för att även unga entreprenörer ska ha goda förutsättningar att starta eget i Österåker. Möt Bergadrängarna, ett UF-företag som bara växer och växer.

Tidigt i september 2021 såddes ett frö till vad som skulle visa sig att vara en blomstrande affärsidé. Allt började med att några elever på Österåkers gymnasium upptäckt ett behov hos bostadsägare i kommunen.

– Vi tyckte oss se att många har skräp på sina tomter. Vi frågade våra föräldrar om de hade kunnat tänka sig att betala för att få hjälp att bli av med sånt som låg och skräpade. Alla var eniga att det var en tjänst de skulle vara intresserade av. Sen skickade vi ut enkäter i sociala medier för att ta reda på om fler hade samma behov. Det visade sig att många Österåkersbor var villiga att betala för mer fritid, säger Elliot Poijes, vd för Bergadrängarna.

Utbildning i entreprenörskap på gymnasiet

Tillsammans med Ung företagsamhet (UF) ger kommunen unga i Österåker möjlighet att utveckla sitt entreprenörskap. Till exempel erbjuder Österåkers gymnasium utbildningen UF-företagande som en del av ekonomiprogrammet. Utbildningen ger eleverna möjlighet att utveckla och genomföra sina affärsidéer.

– Det är viktigt med entreprenörskap! Och vi ser att intresset finns redan från ung ålder. Därför erbjuder vi unga möjligheten att utveckla sin affärsidé redan i skolan, säger Kristina Eineborg, näringslivs- och utvecklingsdirektör i Österåkers kommun.

I fjol grundades cirka 30 UF-företag på Österåkers gymnasium.
– Vi har många duktiga, unga entreprenörer i Österåker. De gör allt ifrån att gå ut med hundar och att starta glassbåtar, till att hämta julgranar, säger Kristina Eineborg.

Forskning visar att de personer som drivit UF-företag på gymnasiet oftare startar eget företag och har lägre arbetslöshet än andra.

Tips till dig som är ung och vill starta eget

Bergadrängarna är ett av de UF-företag i Österåker som kommit till genom utbildningen på Österåkers gymnasium. Affärsidén har utvecklats från att slänga skräp i Österåker till att utföra enklare tjänster med anknytning till fastigheten, som att klippa gräs, måla med mera till bostadsägare i norrort.

– Det har varit fantastiskt att starta företag! Vi har fått mycket hjälp av våra handledare på Österåkers gymnasium. Idag är vi helt självgående, men uppstarten hade inte varit möjlig utan dem. Kommunen har dessutom erbjudit oss föreläsningar, utställningar, rådgivning och tävlingar, säger Elliot Poijes.

Efter bara några få månader går Bergadrängarnas verksamhet bättre än någonsin och företaget fortsätter att växa.

– Vårt tips till dig som är ung och funderar på att starta eget är främst att hitta ett behov. Utan behov kommer ingen köpa din produkt eller tjänst. Ett annat viktigt tips är att vara beredd på förändring i bolaget. Ditt bolag behöver ständigt anpassa sig efter kundernas behov. Om inte vi hade ändrat på vårt upplägg som vi hade vid uppstarten, skulle Bergadrängarna UF inte blivit det framgångsrika företaget det är idag, säger Elliot Poijes.

Rekordmånga nomineringar till årets UF-företag

Den 12 april är det dags för Årets UF-företag i Sverige 2022 att utses. Österåkers gymnasium har aldrig haft så många finalister i olika kategorier. Till exempel är Bergadrängarna UF nominerade till årets tjänst och ReFruit UF nominerade till årets hållbara UF-företag.

Publicerad:
Senast uppdaterad: