Österåkers kommuns logotype

Bättre företagsklimat i Österåker

Kristina Eineborg, går ut genom dörren från ett företag

Kristina Eineborg, näringslivs- och utvecklingsdirektör i Österåker på företagsbesök på Ljusterö. Fotograf: Patrik Lundin.

Idag släppte Svenskt näringsliv sin årliga rankning om lokalt företagsklimat. Österåkers kommun har återigen klättrat något i placering, från plats 68 till 56 av Sveriges 290 kommuner.

Kommunen har förbättrat resultat inom merparten av enkätfrågorna som ligger till grund för rankningen, med undantag av ”tillgång till relevant kompetens”, ”mobilnät och bredband” och ”konkurrens från kommunens verksamheter”.

– Genom liknande undersökningar kan vi identifiera de områden som vi bör fokusera på för att underlätta för kommunens företagare. Stort tack till dig som tar dig tid att svara på de enkäter som skickas ut! Tillsammans kan vi göra Österåker till en ännu bättre kommun att verka i, säger Kristina Eineborg, näringslivs- och utvecklingsdirektör.

Du hittar alla bilderna från Svenskt Näringslivs undersökning längst ner på sidan.

Företagens kontakt med kommunen

43 procent av de företag som svarat på enkätfrågorna har varit i kontakt med kommunen det senaste året. Främst gällde kontakten tillstånd, tillsyn och kontroll.

– Att företagen i Österåker har de bästa förutsättningarna att utvecklas och växa är en prioriterad fråga i kommunen. Ambitionen är att göra kontakten med kommunen så pass effektiv som det bara går så att företagarna kan fokusera på sin verksamhet, säger Michaela Fletcher (M), kommunstyrelsens ordförande.

Fakta om rankingen

Sedan 2001 sammanställer Svenskt Näringsliv en årlig rankning av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Rankningen bygger till två tredjedelar på 32 000 enkätsvar från företagare runt om i Sverige varav 3700 från Stockholms län. Två västsvenska kommuner, Vårgårda och Härryda, rankades till första- och andraplatsen. Solna kom på tredje plats.

Grannkommunernas placering

  • Danderyd 4
  • Täby 19
  • Vallentuna 96
  • Vaxholm 181
  • Norrtälje 169
Publicerad:
Senast uppdaterad: