Projekt för hållbar besöksnäring i skärgården

Flygfoto över en ö i Österåkers skärgård.

Tillsammans med de största boendeanläggningarna på öarna i Stockholms skärgård, däribland Finnhamn i Österåkers kommun, inleder samarbetsprojektet Stockholm Archipelago ett arbete för att utveckla hållbara och attraktiva naturupplevelser skärgården. Projektet har nu beviljats ett stöd av Tillväxtverket på 2,5 miljoner kronor.

– För skärgårdskommunen Österåker och samarbetet Stockholm Archipelago är det oerhört glädjande att vi kan arbeta än mer med utveckling och med fokus på hållbarhet inom besöksnäringen. Genom ett utökat samarbete skapar vi nya förutsättningar, säger Kristina Eineborg, näringslivs- och utvecklingsdirektör i Österåkers kommun liksom ordförande för Stockholm Archipelago.

Krav på hållbarhet är allt viktigare för besökarna i Stockholms skärgård och det genomsyrar projektet. De bokningsbara produkter som erbjuds i skärgården ska bidra till hållbar destination inom segmentet naturturism med vattenlandskapet i fokus.

– Det ska bli fantastiskt att få arbeta tillsammans med näringen för att skapa hållbara attraktiva erbjudanden för besökare som månar om vår unika natur. Genom att utveckla produkterna tillsammans skapar vi även en tydligare och mer hållbar destination, säger Marie Östblom, projektledare för Stockholm Archipelago.

Fakta:

  • Det beviljade anslaget kommer från Tillväxtverkets utlysning ”Utveckla företagens affärs- och produktutveckling i destinationer”.
  • Projektet sträcker sig över ett år och ska genomföras under 2021–2022 med en total budget på 2,5 miljoner.
  • De företag som medverkar är Lotstornet Logi & Restaurang Svedtiljas Landsort, Nåttarö Gård & Resort, Utö Värdshus, Sandhamns Seglarhotell, Lidö Värdshus, Finnhamns Arkipelag, Grinda Wärdshus och transportsföretaget Öppet Hav. Projektet kommer att involvera många flera företag i skärgården eftersom det är produkterna som är i fokus, inte företagen.

Stockholm Archipelago är ett samverkansprojekt kring skärgårdsutveckling med besöksnäringen i fokus. Parterna är kommunerna Nynäshamn, Haninge, Värmdö, Nacka, Vaxholm, Österåker och Norrtälje tillsammans med Visit Stockholm, Skärgårdsstiftelsen och Region Stockholm.

Publicerad:
Senast uppdaterad: