Österåkers kommuns logotype

Österåker uppmärksammar årsdagen av Rysslands invasion av Ukraina

Bild

Solen i rondellen på väg 276 lyser gult och blått som Ukrainas flagga.

Lördagen den 24 februari är det två år sedan Rysslands påbörjade sitt fullskaliga anfallskrig mot Ukraina. Anfallskriget pågår än och Österåkers kommun uppmärksammar årsdagen för att hedra krigets offer och visa vårt stöd och vår solidaritet med Ukraina.

Detta uppmärksammas med att den ukrainska flaggan hissas utanför Alceahuset och på Storängstorget den 24 februari och klotet i rondellen på väg 276 lyser i den ukrainska flaggans färger gult och blått.

Österåker var en av de första kommunerna i landet att ta emot krigsflyktingar från Ukraina och såg också till att skriva ett specialavtal med Migrationsverket så att de som kommit hit och börjat etablera sig här kunde bo kvar och inte behövde flytta till en flyktingförläggning.

I dag är de flesta ukrainska krigsflyktingarna integrerade i samhället med jobb och SFI-undervisning och barnen går i skola.

De som ännu inte har skaffat arbete får hjälp och stöd via ett kommungemensamt samarbete med Vallentuna kommun och Vaxholms stad som finansieras av medel från Europeiska socialfonden (ESF). Inom ramen för arbetet får de arbetsförberedande insatser i form av kartläggning, matchning mot arbetsgivare, samhällsorientering, social delaktighet både i grupp och individuellt.

Läs mer om integrationsprojektet på Vallentuna kommuns webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

24 februari även Sverigefinnarnas dag

Lördagen den 24 februari infaller även Sverigefinnarnas dag.

Österåkers kommun är finskt förvaltningsområde och flaggar därför även med den sverigefinska flaggan.

Läs mer om firandet av Sverigefinnarnas dag i Österåker.

Publicerad:
Senast uppdaterad: