Gå till innehåll
Österåkers kommuns logotype

Minskad brottslighet och ökad trygghet i Österåker

En tjej promenerar på en gångväg. Det är mörkt och i motgående riktning på gångvägen kommer en man.

Både killar och tjejer rapporterar en ökad och fortsatt hög grad av trygghet i olika livsmiljöer.

Brottsligheten i Österåker har minskat över tid och kommunen har ett lågt antal anmälda brott jämfört med riket och kommunerna i länet. Samtidigt har känslan av trygghet ökat bland Österkersborna. Det visar en fördjupad lägesbild av brottsligheten i kommunen.

– I Österåkers kommun är och har säkerhet och trygghet varit ett prioriterat mål i många år. Den minskade brottsligheten och den ökade tryggheten är ett kvitto på vårt långsiktiga och systematiska arbete, men vi nöjer oss inte med det utan förstärker arbetet ytterligare i den nya budgeten för år 2025, säger Michaela Fletcher (M), Kommunstyrelsens ordförande.

Stölderna minskar

De vanligaste anmälda brotten förekommer inom kategorin stöld, följt av brott mot person. Över tid har det skett en tydlig minskning av anmälda stöld- och tillgreppsbrott. Det vanligaste anmälda brottet inom stöld- och tillgreppsbrott är stöld från motordrivet fordon. Cykelstölder är den fordonskategori där flest anmälningar av stöld förekommer, följt av bil. Över tid har antalet bostadsinbrott minskat.

Det går att se en tydlig uppgång av anmälda bedrägeribrott de senaste tre åren. Vanligast är bedrägeri genom social manipulation, följt av kortbedrägeri. Åldersgruppen 65+ är mest utsatta för bedrägerier.

En viss ökning av anmälda narkotikabrott har skett sedan 2021. De senaste fyra åren har flest misstänkta varit inom åldersgruppen 18–25 år. Merparten av de anmälda narkotikabrotten är koncentrerade inom och omkring de centrala delarna av kommunen.

Våld sker främst mot kvinnor

Våld mot män utomhus har minskat, medan våld mot kvinnor utomhus är relativt oförändrat. Misshandel av kvinna över 18 år, där kvinnan är bekant med gärningspersonen, är det vanligaste anmälda våldsbrottet de senaste fyra åren.

Antalet unga mellan 8–14 år som misstänks för våldsbrott har ökat markant. Samma åldersgrupp har även ökat kraftigt i antalet målsägande för våldsbrott, och utgör 2023 den mest utsatta åldersgruppen. Allt fler unga personer blir rekryterade till att utföra grova våldsdåd.

Tryggheten ökar

Känslan av trygghet i Österåkers kommun är hög och den har ökat de senaste åren. Kvinnor känner sig otryggare än män kvällstid. Både killar och tjejer rapporterar en ökad och fortsatt hög grad av trygghet i olika livsmiljöer. Killar upplever trygghet i något större utsträckning än tjejer.

Systematiskt arbete och samverkan

I samband med lägesbilden har en ny åtgärdsplan tagits fram för kommunens fortsatta arbete med att förebygga brott och öka tryggheten. Några exempel på åtgärder är:

  • Säkerställa att arbetssätten inom exempelvis våld i nära relation, missbruk och problematisk skolgång baseras på kunskap och forskning.
  • Utveckla skolsociala teamet för att tidigt uppmärksamma och motverka att barn och unga hamnar i psykisk ohälsa, utanförskap, problematisk skolgång, kriminell livsstil och missbruk.
  • Ta fram en handlingsplan mot välfärdsbrottslighet.
  • Se till att det brottsförebyggande arbetet blir en del i den ordinarie styrningen och uppföljningen.

Kommunen fortsätter med Trygg i Österåkers arbete och samverkan med andra viktiga aktörer i lokalsamhället som polisen, förenings- och näringslivet.

– Vi gör många olika insatser på många olika plan, inte minst för att ge barn och unga förutsättningar för en positiv utveckling, förhindra utanförskap, samt skapa trygga platser i vår gemensamma, offentliga miljö, säger Ulf Palmgren, säkerhetschef i Österåkers kommun.

Ett nytt lagkrav

Den 1 juli 2023 började en ny lag gälla om kommuners brottsförebyggande ansvar (SFS 2023:196). Lagen innebär att landets kommuner, tillsammans med polisen, är skyldiga att bedriva ett brottsförebyggande arbete. Kommunerna har också fått ansvar för att samordna det lokala brottsförebyggande arbetet. En lokal lägesbild ska tas fram och ett strategiskt råd ska skapas med viktiga lokala samarbetsparter.

Relaterad information

Trygghet i Österåker.

Kärnområden, trygghet och säkerhet prioriterade områden i budget för 2025.

Ta del av hela rapporten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:
Senast uppdaterad: