Gå till innehåll
Österåkers kommuns logotype

Efter den stora undersökningen – så arbetar kommunen med trygghet

En grupp med människor fikar utomhus.

Hjälpsamma grannar och sammanhållningen i ett område bidrar till trygghet. Det tycker kvinnor och män i alla åldrar enligt undersökningen.

Under våren genomförde Österåkers kommun en stor trygghetsundersökning där nästan 10 000 Österåkersbor ombads att delta. Resultaten utgör nu en viktig grund för hur kommunen arbetar vidare med trygghet.

Det är viktigt att du som bor och verkar i Österåker känner dig trygg här. För att få bättre kunskap om var man känner sig trygg, och var i kommunen vi behöver förstärka trygghetsarbetet genomförde vi en stor undersökning.

– Resultatet bekräftar till stor del uppfattningen vi hade om vilka platser man generell känner sig lite mer otrygg. Nu får vi svart på vitt var vi ska jobba vidare och fokusera insatserna för att öka tryggheten, säger Madeleine Holmström, trygghetssamordnare på Österåkers kommun.

Nästan alla känner sig trygga utomhus dagtid

Österåker är en trygg kommun att vistas i utomhus när det är ljust ute. Det tycker över 93 procent. Hela 99,6 procent av personerna i åldrarna 45–64 år känner sig mycket eller ganska trygga medan av personer i åldrarna 16–24 år känner sig 93,4 procent mycket eller ganska trygga.

Kvällstid känner sig 14,6 procent sig ganska eller mycket otrygga utomhus i sitt bostadsområde i kommunen. Som jämförelse uppger 21 procent detsamma i Brottsförebyggande rådets nationella trygghetsundersökning som riktar sig till hela Sverige.

Tryggaste områdena kvällstid som anges av de som svarat på undersökningen är Roslags kulla-Åsättra samt nordöstra Svinninge. De områden där flest uppger sig ganska eller mycket trygga är Norrgårdsvägen och Berga.

  • Åldersspannet 16 år–24 år – 93,4 procent känner sig mycket eller ganska trygga
  • Åldersspannet 25 år–44 år – 97,0 procent känner sig mycket eller ganska trygga
  • Åldersspannet 45 år–64 år – 99,6 procent känner sig mycket eller ganska trygga
  • Åldersspannet 65 år–84 år – 98,3 procent känner sig mycket eller ganska trygga

Otrygga platser ska bli tryggare

Dålig belysning, inbrott och trafik är det som bidrar till otrygghet enligt enkätsvaren. Och känslan av otrygghet är starkare i vissa bostadsområden, något trygghetssamordnare Madeleine Holmström är medveten om sedan tidigare.

– Vi har redan i dag en god samverkan med polisen, fastighetsägare och andra aktörer med fokus just på att öka tryggheten. Undersökningen visar vilka områden vi behöver fokusera på och vi jobbar vidare med de här områdena tillsammans, säger Madeleine Holmström.

Resultaten från undersökningen används redan för att skapa en tryggare kommun.

– Vi såg i resultatet att flera av platserna längs kanalen i Åkersberga pekades ut som otrygga. Kommunen arbetar just nu med utvecklingen av området så den informationen var mycket välkommen in till det arbetet, säger Madeleine Holmström.

  • Det område ålder gruppen 16 år–24 år där flest känner sig ganska eller mycket otrygga kvällstid är Berga, 83,4 procent där 66,7 procent uppger att man är mycket otrygg.
  • Det område åldersgruppen 25 år–44 år år där flest känner sig mycket otrygga kvällstid är Ekbacken. Där uppger 47,6 procent att man är ganska eller mycket otrygg.
  • Det område åldersgruppen 45 år–64 år där flest känner sig mycket otrygga kvällstid är Norrgårdsvägen. Där uppger 43,1 procent att man är ganska eller mycket otrygg.
  • Det område åldersgruppen 65 år–84 år där flest känner sig mycket otrygga kvällstid är Norrgårdsvägen. Där uppger 25,8 procent att man är ganska eller mycket otrygg.

Resultatet används på många sätt

Resultatet från trygghetsundersökningen kommer användas i på flera olika sätt i kommunens arbete framöver. Många som svarade har bidragit till att ange otrygga platser och vad otryggheten består av.

– Detta kommer vi kunna använda i utvecklingen av områden i kommunen. Vi har fått svar på hur viktigt det är med belysning och platser som våra invånare upplever som dåligt upplysta, säger Madeleine Holmström.

Det går också att se hur personer svarat i olika bostadsområden, det är något som används i mötet med kommuninvånare.

– Vi kommer ta med oss svaren från trygghetsundersökningen till våra medborgardialoger runt om på olika platser i kommunen, senast till medborgardoalogen i Skärgårdsstad. Den 10 december är det dags för medborgardialog i Åkersberga centrum och där har vi fått in många svar som vi kan använda i samtal om utvecklingen kring centrumområdet, säger Madeleine Holmström.

Publicerad:
Senast uppdaterad: