Sjöräddningsbåt med förbättrad förmåga till bryggan i Österskär

Bilden visar en motorbåt med texten Sjöräddning  och namanet Drottnings Silvia. Båten är vit med rött skrov och har en livboj hängandes på sidan. Framför båten skymtar en annan båt. Det ligger snö på bryggan.

Sjöräddningssällskapets räddningsstation i Stockholm har fått en ny båt, Rescue Drottning Silvia, som har bättre förmåga att transportera patienter från skärgården. Båten ligger vid Sjöräddningens brygga i Österskär.

Sjöräddningssällskapets Räddningsstation Stockholm testkör just nu en större båt, som ligger vid bryggan vid Österskärs havsbad. Båten heter Rescue Drottning Silvia och är anpassad för särskilt utmanande väderförhållanden och för att hantera sjuktransporter.

Räddningsstation Stockholm, med sina hemmahamnar i Hammarbyslussen och Österskär, hanterade över 400 skarpa uppdrag från januari till oktober 2023. Det handlar såväl om räddningstjänst med fara för liv, förebyggande hjälp och sjuktransport för ambulanser från öar eller båtar.

Båten Rescue Drottning Silvia är 12 meter lång och har plats för fem liggande patienter eller 14 sittande personer. Båtmodellen är framför allt anpassad för att köras i ytterskärgården, men testas nu i Stockholms inre skärgård som är ett av Sveriges mest intensiva områden för Sjöräddningssällskapet.

–Den här båtmodellen har mycket bra förmåga att ta sig fram i hårt väder och att köra sjuka eller skadade patienter från skärgården. Rescue Drottning Silvia är ett mycket bra tillskott till stationen, säger Anders Rissel, som är operativt ansvarig för Räddningsstation Stockholm.

Bilden visar insidan av en sjöräddnigsbåt. I fören syns en bår.

Rescue Drottnings Silvia har bår och plats för 14 sittande personer.

Ideellt arbete

Sjöräddningssällskapet är en ideell förening som räddar liv till sjöss. Alla räddningsbåtar har besättning som jobbar ideellt och är beredd att rycka ut dygnet runt, året om. Hela verksamheten bygger på gåvor, medlemskap och frivilliga insatser.

Förra året delade Österåkers kommun ut ett bidrag på 100 000 kronor till Räddningsstation Stockholm som tack för det ovärderliga arbete som görs för alla som bor och vistas i skärgården.

Publicerad:
Senast uppdaterad: