Österåker är en av de kommuner med bäst framtidsutsikter

Bilden visar flera personer i blandade åldrar som sitter ner tillsammans och fikar i ett soligt vinterlandskap

En ny rankning av framtidskommuner genomförd av data- och analysföretaget Dun & Bradstreet visar att 22 av landets 290 kommuner har mycket goda framtidsutsikter. Österåker placerar sig på sjunde plats.

Storstadskommunerna är de som placerar sig högst på listan över kommuner i Sverige med de bästa framtidsutsikterna, men även kommuner i norra Sverige placerar sig högt. Kommunerna bedöms därmed ha en mycket gynnsam miljö för företagande och goda förutsättningar för att ekonomin och befolkningen ska växa.

Rankningen av Sveriges kommuner baseras på en analys av nio olika kriterier, bland annat befolkningstillväxt, utbildningsnivå, nyföretagande, instegsjobb, branschbalans och jämställdhet. Den sammanlagda analysen ger varje kommun ett betyg på skalan 1–5, där 5 är mycket goda framtidsutsikter. Analysen ger insikt i de specifika förutsättningarna för tillväxt i respektive kommun.

Vi ser att storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö, samt pendlingskommuner i närheten av dessa har goda tillväxtutsikter. Detta kan i hög grad förklaras av kommunernas attraktionskraft, som kännetecknas av en ett stort utbud av arbetsmöjligheter samt god tillgång till utbildning och kompetens, säger Axel Frisk, senior analytiker på Dun & Bradstreet.

Av de 22 kommuner i Sverige som bedöms ha mycket goda framtidsutsikter, ligger tio kommuner i Stockholms län. Nacka rankas som nummer ett på listan med ett betyg på 4,67. Anledningen är kommunens utveckling i bland annat befolkningstillväxt, utbildningsnivå, nyföretagande och branschbalans. Även Österåker, Uppsala, Sundbyberg, Göteborg, Ekerö, Täby och Lidingö får genomgående höga betyg.

– Det är fantastiskt att se att Österåkers kommun än en gång placerar sig i topp. Den här gången i en mätning där Österåker rankas till en av de kommuner med bäst framtidsutsikt. Österåker äv verkligen en fantastisk kommun och det är så roligt att se att våra ständiga förbättringar gör att framtiden väntas bli ännu ljusare för kommunen! säger Michaela Fletcher (M), Kommunstyrelsens ordförande.

Publicerad:
Senast uppdaterad: