Österåkers kommuns logotype

Landshövdingen på besök i Österåker

Ingmarsö återvinningscentral invigdes av Elisabet Wennlund från Ingmarsö byalag, Kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher, landshövdingen Sven-Eric Österberg, samt avfallschef Peter Nyström från Roslagsvatten.

Den 31 januari besökte landshövding Sven-Erik Österberg och länsöverdirektör Åsa Ryding Österåkers kommun, och mer specifik Ingmarsö. Detta efter en inbjudan av Kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletecher och stiftelsen Ingmarsö Norrgård och skola.

Besöket inleddes på Norrgårdens Bed & Breakfast där representanter från stiftelsen gjorde en presentation av planerna på att upprätthålla det öppna kulturmiljölandskapet på Ingmarsö, bland annat genom att skapa förutsättningar för betande nötkreatur med bygget av en nya ladugård. En stor utmaning är de ökade byggpriserna. Bondeparet Freerk och Janneke Boersma informerade om sina planer kopplade till mjölkproduktion genom det nystartade Ingmarsö gårdsmejeri där det bland annat ska produceras yoghurt och ost lokalt på ön. De kommer att ha Jerseykor på Ingmarsö, en ras som producerar särskilt fet och smakrik mjölk. Landshövdingen betonade att lokalt mathantverk ligger helt rätt i tiden.

Därefter åkte hela sällskapet skrinda till Ingmarsö återvinningscentral som invigdes av landshövdingen, Michaela Fletcher, avfallschef Peter Nyström från Roslagsvatten, samt Elisabet Wennlund från Ingmarsö byalag som outtröttligen kämpat för att en återvinningscentral skulle öppna. Tack vare återvinningscentralen kommer Ingmarsöborna få riktigt goda möjligheter till sopsortering av olika fraktioner och ett bättre nyttjande av resurser.

Dagen avslutades med en lunch på bygdegården Lurkan. Ingmarsö Bageri, i form av Viktor och Lina, presenterade sin verksamhet och bjöd på delikat mat.

– Det har varit en sann glädje att för landshövdingen kunna visa upp delar av den fantastiska utveckling som just nu pågår i Österåkers skärgård. Den nya bondefamiljen på Ingmarsö har många spännande idéer och att få ta del av deras långsiktiga planer, anpassade för ett småskaligt jordbruk på en skärgårdsö, känns mycket lovande för framtiden. Den nya återvinningscentralen kommer också att underlätta vardagen för både fast- och deltidsboende Ingmarsöbor. Sopsortering kan för oss som bor på fastlandet vara en självklarhet men äntligen får även Ingmarsöborna samma möjlighet, säger Michaela Fletcher (M), Kommunstyrelsens ordförande.

Publicerad:
Senast uppdaterad: