Framgångsrik vikariepool under pandemin blev permanent

På bilden sitter Jeanette Loo på sitt kontor vid en dator. Hon ler mot kameran och har händerna på tangenbordet.

Jeanette Loo är chef för bemanningsenheten som stöttar kommunens verksamheter med rekrytering av vikarier.

Under pandemin ökade behovet av vikarier inom skolan och vården dramatiskt. Samtidigt permitterades många människor från sina jobb. För att möta behovet av vikarier skapade Österåkers kommun en central bemanningsenhet som rekryterade och utbildade timpersonal i raketfart. Konceptet blev så framgångsrikt att verksamheten snart blev permanent. Förra året bemannade enhetens 200 vikarier upp 110 000 timmar.

Bemanningsenhetens uppdrag är att rekrytera vikarier som till exempel stödpedagoger, måltidspersonal, vårdbiträden och undersköterskor, så att kommunens verksamheter kan bibehålla god kvalitet och trygghet vid ordinarie personals frånvaro. Bemanningsenheten ser även till att vikarierna får introduktion och relevant utbildning innan påbörjat uppdrag.

– Att vi avlastar med rekrytering sparar mycket tid för verksamheterna. Det gör att de kan fokusera på sina kärnuppdrag istället för på administration. Eftersom vi samlar vikarierna under ett tak, kan vi också snabbt matcha rätt person för uppdraget säger Jeanette Loo, som är chef för bemanningsenheten.

Sabina Gårdman, som är samordnare och koordinator för flera förskolor i Österåkers kommun, berättar att bemanningsenheten har effektiviserat hennes arbete.

– Tidigare var jag tvungen att ringa runt från en lista för att hitta vikarier, vilket tog mycket tid. Nu tar det runt en timme från att jag kontaktar bemanningsenheten, till att jag har besked om vem som kommer till oss, säger Sabina Gårdman.

Möjlighet att komma ut i arbetslivet

Bemanningsenheten bidrar också till att fler kommer ut i arbete.

– Många kommer till oss för att de vill komma ut i arbetslivet, men har inte lyckats av olika anledningar. Vi blir såklart stolta och glada när vi kan erbjuda ett första jobb eller att någon får anställning efter lång tids arbetslöshet, då har vi verkligen lyckats. Många hör av sig till oss för att visa sin uppskattning över att vi gav dem chansen, berättar Jeanette Loo.

Nominerad till kvalitetsutmärkelse

Förra året var bemanningsenheten en av finalisterna till Österåkers kommuns nya kvalitetsutmärkelse, Årets möjliggörare. De nominerades för sin särskilt goda service till verksamheterna som kan lägga mer arbetstid på kärnverksamhet och mindre på administration, samt hålla öppet trots sjukskrivningar och personalbrist.

Fler vikarier behövs

Det är stor efterfrågan på bemanningsenhetens vikarier och fler behövs. Vill du bli en av dem? Hör av dig till bemanningsenheten@osteraker.se så får du mer information.

Publicerad:
Senast uppdaterad: