Aktivt arbete för lika rättigheter

Bilden föreställer hbtqi-certifieringens logotyp.

I Österåkers kommun är flera verksamheter hbtqi-certifierade genom RFSL.

Österåkers kommun arbetar aktivt för att alla invånare ska ha samma rättigheter, oavsett sexuell läggning eller könsuttryck.

Det verktyg som Österåkers kommun är främst använder är hbtqi-certifiering genom Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter (RFSL). Hbtqi-certifieringen innebär att medarbetare i kommunen får verktyg för att arbeta systematiskt med likabehandling, bemötande och mänskliga rättigheter. Fokus är på normer i samhället och hbtqi-personers livsvillkor. Utbildningen tar även upp alla diskrimineringsgrunder och utgår från ett intersektionellt perspektiv, alltså hur olika former av diskriminerande maktordningar samverkar.

– Genom certifieringen säkerställer vi att alla våra invånare behandlas lika och får en professionell service av hög kvalitet och ett gott bemötande i vår kommunala service. Det är ett viktigt mål för oss i Österåkers kommun, säger Mathias Lindow (L), förste vice ordförande för Kommunstyrelsen.

Hbtqi-certiferade verksamheter i Österåkers kommun är biblioteket, fritidsgårdarna, kommunikationsenheten, servicecenter, skolförvaltningen, samt ungdomsmottagningen.

Läs mer om hbtqi-certifiering Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad:
Senast uppdaterad: