Sjöräddare förbereder sig inför högsäsong i skärgården
Nyligen samlades 20 frivilliga sjöräddare från hela landet för att utbilda sig i första hjälpen, överlevnad i vatten och brandsäkerhet. Sju av dem tillhör sjöräddningsbryggan i Österskär, som är en av två bryggor inom Sjöräddningssällskapets räddningsstation Stockholm. Förra året delade Österåkers kommun ut ett bidrag på 100 000 kronor till räddningsstationen som tack för det ovärderliga arbete som görs för alla som vistas i skärgården.
Utbildningen, som hölls på Rindö utanför Vaxholm, går ut på att öka tryggheten och förmågan att klara sig i utsatta lägen och är en del av en certifiering för att bli ordinarie besättning på en räddningsenhet. Jens Guldbrand från Österskär är en av sjöräddarna som deltog.
–Den här utbildningen,där vi har övat på samarbete i båt och vatten och samverkan med andra organisationer, har varit extremt lärorik och inspirerande på olika plan. Alla har hög kompetens och det är högt i tak. Jag har fått med mig många viktiga kunskaper inför högsäsongen, säger Jens Guldbrand.
Ideellt arbete
Sjöräddningssällskapet är en ideell förening som räddar liv till sjöss och är med i runt 90 procent av all sjöräddning i Sverige. Verksamheten bygger på gåvor, medlemskap och ideella insatser. Det finns 74 räddningsstationer med runt 2 400 frivilliga sjöräddare runtom i landet. Alla räddningsbåtar har en besättning som utan lön ägnar sin lediga tid åt att öva och utbilda sig för att vara redo och åka iväg när larmet går.
Räddningsstation Stockholm utgår från Österskärsbryggan och Hammarbyslussens brygga. 2021 utförde stationen 74 larmuppdrag. Utöver det hjälptes medlemmar i Sjöräddningen 317 gånger med exempelvis förebyggande insatser såsom bogsering.
Redo att åka på en kvart
Det förväntas av en sjöräddare att vara i beredskap minst 48 timmar i månaden. Vid ett larm ska sjöräddaren vara på plats vid räddningsenheten inom 15 minuter, ombytt och klar. Jens Guldbrand blev antagen för ett år sedan och har hunnit vara med på flera akuta utryckningar.
–Jag gick med för att jag ville hjälpa till och göra skillnad i stort som smått. Det är en otrolig förmån att kunna kombinera nytta och nöje i skärgården, som är den miljö jag trivs allra bäst i. Vi får också så otroligt mycket positiv respons från de personer vi hjälper, det känns riktigt fint, säger han.
Läs mer på Sjöräddningssällskapets webbplats sjoraddning.se Länk till annan webbplats.