Österåkers kommuns logotype

Österåker är en av Sveriges mest robusta kommuner

Åkersberga kanal

Rapporten Regionernas kamp rankar hur motståndskraftiga och sårbara de svenska kommunerna är baserat på mätningar inom bland annat arbetsmarknad, ekonomi och demografi. I rankningen över hur robusta Sveriges 290 kommuner är hamnar Österåker på en delad tredjeplats. Bakom rapporten står teknik- och analysföretaget WSP.

– Vi är stolta och glada. Det här visar att Österåker är på rätt väg och samtidigt är det ett ständigt pågående arbete för att bli ännu bättre, säger Michaela Fletcher (M), Kommunstyrelsens ordförande i Österåker.

I rapporten Regionernas kamp diskuteras hur kriser och utmaningar kan komma att påverka Sveriges framtid. Syftet med granskningen är att mäta robusthet i Sveriges kommuner och att belysa faktorer som kan förbättras för kommunernas fortsatta utveckling.

Rapporten bygger på mätningar inom demografi, arbetsmarknad, utbildning och ekonomi.

– Det är roligt att vi är en av Sveriges starkaste och mest robusta kommuner. Vi arbetar kontinuerligt för att Österåker ska vara en attraktiv kommun att bo och verka i, som också klarar samhällsutmaningarna bra. Vi är glada över en tredjeplats, det är en bekräftelse på allas goda arbete, säger Staffan Erlandsson, kommundirektör på Österåkers kommun.

Fler variabler i årets mätning

I år är ytterligare två variabler med i sammanställningen; Svenskt Näringslivs rankning av företagsklimat och tidningen Aktuell Hållbarhet och Miljöbarometerns kommunala hållbarhetsrankning.

Områden som identifieras som mycket viktiga för att framtidsäkra Sverige är den gröna omställningen, teknikutveckling, samhällsutveckling och resurser. Alla dessa områden är utmaningar, men rätt hanterat också potentiella möjligheter.

– I dess osäkra tider känns det extra skönt att få ett kvitto på att Österåker står så väl rustade inför framtiden. Vi har genomlidit två år av coronapandemi och med Rysslands olagliga angrepp mot Ukraina får den här typen av frågor en aktualitet som i vart fall min generation inte har upplevt tidigare, säger Michaela Fletcher (M).

Läs mer om WSP:s rapport Regionernas kamp Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:
Senast uppdaterad: