Österåkers kommuns logotype

Bevakningskameror sätts upp i centrala Åkersberga

Bild

För att öka säkerheten och tryggheten i kommunen ska Österåkers kommun sätta upp kamerabevakning på utvalda platser. Integritetsskyddsmyndigheten har beviljat kommunen tillstånd att sätta upp fem kameror i centrala Åkersberga.

Kamerabevakning har visat sig vara ett effektivt verktyg som kan öka säkerheten och tryggheten på vissa platser. Rätt använt kan kameror leda till en säkrare och tryggare miljö, men kan också vara ett viktigt hjälpmedel för polisen i deras arbete, till exempel i samband med utredningar.

Kommunen har därför i november 2019 och maj 2021 ansökt hos Integritetsskyddsmyndigheten om att få tillstånd att sätta upp sammantaget sexton bevakningskameror på olika platser i centrala Åkersberga. Efter lång väntan på beslut har kommunen nu fått tillstånd att sätta upp fem kameror.

De platser som omfattas av tillstånden är området bakom Berga Teater och Bergagården på Lennart Neckmans väg i centrala Åkersberga samt vid innergården till den intilliggande byggnaden för Pedagogcentrum.

Förebyggande arbete

– Det här är ett led i vårt förebyggande arbete som har varit väldigt framgångsrikt både för den faktiska och för den upplevda tryggheten. Vi gör det här arbetet tillsammans med flera olika aktörer – Citycon, som äger Åkersberga centrum, socialförvaltningen och Trygg i Österåker, Polisen och fritidsgårdarna. Vi kommer att fortsätta arbeta för att få tillstånd för bevakningskameror på fler prioriterade platser, säger Kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M).

När kamerorna är monterade kommer du som rör dig i centrala Åkersberga att se var kamerorna finns eftersom det även kommer att sättas upp skyltar där de är placerade.

Film om bevakningskameror

Kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M) berättar i filmen om införandet av bevakningskameror i Åkersberga.

Publicerad:
Senast uppdaterad: