Premiär för Roslagens egen flaggdag 21 juni

Bilden föreställer Roslagens flagga på ett röd hus med himlen som bakgrund.

Roslagsflaggan.

Nu har Roslagen en alldeles egen flagga och den 21 juni anordnas Roslagens flaggdag för första gången! Tanken är att visa den stolthet många känner inför att bo i denna vackra och historiska del av vårt land. Roslagens egen flagga hissas bland annat vid Alceahuset i Åkersberga och en särskild roslagsbakelse har tagits fram.

Roslagens egen flagga är framtagen på initiativ av Östhammarsbon och flaggentusiasten Erik Rudolfsson. Den liknar den svenska flaggan men har ett vitt kors utanför det gula.

Det mörkare blå i fälten och det gula i korset anknyter till hur den gammalsvenska flaggan såg ut. Det vita och blå symboliserar Roslagsbornas genom tiderna strävsamma kamp med naturen och havet, genom Roslagens placering vid kustens skärgård och Ålands hav.

– Flaggans färger ska påminna om de brytande vågorna med segel på hav och fjärdar och på vinterisar i skärgården som ibland varken bär eller brister. Det som Rospiggen i alla tider har kämpat med i sin tillvaro, säger Erik Rudolfsson.

Roslagsflaggan finns att köpa på Visit Roslagens turistbyråer samt på roslagen.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Roslagsbakelse

Roslagsbakelsen har tagits fram av Tomas Persson på Roslagsbageriet i Norrtälje och har smaker av hallon och choklad. Under flaggdagen säljs den på flera bagerier runt om i Roslagen. Här i Österåker hittar du roslagsbakelsen på Serenas i Åkersberga centrum och Bistro Fusion i Alceahuset i Åkersberga.

– Årets firande blir förstås lite avskalat på grund av pandemin, men vi hoppas att många med stolthet väljer att hissa sin Roslagsflagga och fira med en riktigt god Roslagsbakelse den 21 juni, säger Malin Hellkvist på Visit Roslagen.

Publicerad:
Senast uppdaterad: