Österåkers kommuns logotype

Österåker och Vaxholm bildar gemensamt bolag för nya reningsverket

Bild

Malin Forsbrand (C) och Michaela Fletcher (M), Kommunstyrelsens ordförande i Vaxholm respektive Österåker. Foto: Jesper Almén, Fix Media/lokaltidningen Kanalen

Österåkers kommun fattade vid kommunfullmäktige den 26 april ett principiellt viktigt beslut för det kommande nya reningsverket i Margretelund. Kommunfullmäktige röstade då ja till Österåkervatten AB:s hemställan om att bilda ett, med Vaxholmsvatten AB, samägt bolag för att anlägga, äga, förvalta och driva det nya reningsverket.

Vaxholms stad har tidigare fattat ett likalydande beslut.

– Jag är glad att Österåkers och Vaxholms framtida avloppsrening nu är säkrad på ett sätt som är både hållbart och långsiktigt, såväl ekonomiskt som miljömässigt. Med den större kapacitet vi får kan även fler enskilda avloopp anslutas, vilket är viktigt för att nå både nationella och lokala mijömål, säger Michaela Fletcher (M), Kommunstyrelsens ordförande.

Christian Wiklund, vd för Roslagsvatten, är glad över beslutet.

– Det är oerhört glädjande att den sista pusselbiten nu finns på plats för att vi tillsammans ska kunna bygga ett nytt och modernt reningsverk för framtiden. Vi möjliggör hållbara samhällen och det förtroende vi nu fått från Österåker och Vaxholm är något som vi ska förvalta väl, säger Christian Wiklund.

Det nya reningsverket beräknas stå klart 2026 och innebär en lösning på de båda kommunernas avloppsrening.

Följ arbetet med det nya reningsverket
– anmäl dig till nyhetsbrevet!

Roslagsvattens nyhetsbrev om nya reningsverket i Margretelund. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:
Senast uppdaterad: