Österåkers kommuns logotype

Kommunanställda i Österåker erbjuds utbildning i hjärt- lungräddning

Bilden föreställer Linda Furtenbach och Malin Eriksson.

Linda Furtenbach och Malin Eriksson utbildar kollegor i Österåkers kommun anställda i hjärt- lungräddning.

Från hösten 2021 erbjuds alla anställda i Österåkers kommun utbildning i hjärt- lungräddning. Den livsviktiga utbildningen leds av två av kommunens medarbetare, Malin Eriksson och Linda Furtenbach, som båda är utbildade instruktörer.

–Det känns fantastiskt bra och viktigt att vi kan erbjuda våra kollegor i Österåkers kommun den här utbildningen. Det är en livsavgörande, samhällsviktig kunskap som våra medarbetare får med sig, såväl i sitt arbete, som på fritiden, säger Malin Eriksson.

Både Malin Eriksson och Linda Furtenbach arbetar inom produktionsförvaltningen, som också ligger bakom satsningen på utbildning i hjärt-lungräddning för kommunens medarbetare. Efter utbildningen ska deltagarna ha kunskapen för att kunna påbörja livräddande insatser på såväl barn som vuxna i händelse av hjärtstopp och luftvägsstopp, där varje sekund räknas.

Utbildningarna blev snabbt fullbokade för ett år framåt. Runt 230 medarbetare, främst inom förskola, skola, samt vård och omsorg kommer att ha genomfört den fram till hösten 2022. Sommarvikarier får en egen utbildning i juni.

–Vi är verkligen glada att så många vill gå utbildningen och kommer att planera för fler utbildningar längre fram. Bara vi kan rädda ett liv är utbildningen meningsfull, säger Linda Furtenbach.

Om hjärt- lungräddning

Hjärt- lungräddning, HLR, är en första hjälpen-behandling som ges för att få igång hjärtverksamheten och andningen hos någon som har fått hjärtstopp. Ju tidigare bröstkompressioner och inblåsningar startas, desto större blir chansen att överleva ett hjärtstopp.

År 2020 rapporterades det in 5897 hjärtstopp som hände utanför sjukhus i Sverige. 592 personer överlevde tack vare utförd hjärt- och lungräddning.

Källa: 1177 och HLR-rådet.

Läs mer

Mer information om hjärt-lungräddning finns bland annat på Hjärt- lungfondens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad:
Senast uppdaterad: