Österåkers kommuns logotype

Arbetet med Sveriges kvalitetskommun ger fart åt utvecklingsarbetet

Bilden föreställer Ann Hallner, kvalitetsstrateg i Österåkers kommun.

Ann Hallner, kvalitetsstrateg i Österåkers kommun.

– Vilken kraft, vilket engagemang och vilket driv i vår organisation när vi jobbar tillsammans över verksamhetsgränserna! Det säger Ann Hallner, kvalitetsstrateg i Österåkers kommun.
Sedan Kommunstyrelsen 2018 beslutade att Österåker ska jobba för att bli nominerade till utmärkelsen Sveriges kvalitetskommun har det varit en central del av hennes arbete.

– Vi nådde inte hela vägen fram i att bli nominerade. Men när jag ser tillbaka på vår resa och på allt det som vi har åstadkommit på vägen, kan jag inte känna annat än stolthet, säger Ann Hallner.

Sveriges kvalitetskommun är en utmärkelse som delas ut vartannat år till den kommun som lyckats bäst med att utveckla demokrati, service, arbetsgivarpolitik och samhällsbyggande, samt leverera tjänster med hög kvalitet. Genom att anmäla sig jämförs vi med alla andra kommuner som deltar. Det görs utifrån resultatet i granskningsverktyget Kommunkompassen från Sveriges kommuner och regioner, SKR.

Det bästa med att anmäla sig till Sveriges kvalitetskommun är att det sätter fokus på och ger fart åt kvalitetsarbetet i hela organisationen, påpekar Ann Hallner.

– Det är roligt och lärorikt att få möjlighet att mäta oss mot andra kommuner och på så sätt lära oss för vårt fortsatta arbete. Vi har gjort en förflyttning i en positiv riktning som vi är stolta och glada över.

Tufft och inspirerande

Till slut blev det kommunerna Vallentuna, Burlöv, Höganäs, Nacka och Stockholm som nominerades att gå vidare till nästa omgång i denna omgång av Sveriges kvalitetskommun.

– Det var många väldigt duktiga kommuner som deltog i Sveriges kvalitetskommun i år. Det var ett tufft och inspirerande motstånd och vi vill skicka ett lite extra grattis till vår grannkommun Vallentuna, som ansöker för fjärde gången och med ett stadigt förbättrat resultat i Kommunkompassen har gått vidare och blivit nominerad till slutomgången.

– Nu ska vi sätta oss ned och analysera vårt arbete och ta fram en handlingsplan för hur vi går vidare. Men det vi tar med oss är att den gamla klyschan att det är resan, inte målet, som är det viktiga – den stämmer verkligen, säger Ann Hallner.

Vinnare av utmärkelsen Sveriges Kvalitetskommun presenteras vid Kvalitetsmässan i mars 2022.

Publicerad:
Senast uppdaterad: