Småföretagare på Ljusterö prisas med SM-medaljer
Nicoleta och Dragos tillverkar sen tre år tillbaka gelato från grunden i sin lilla glassfabrik på Ljusterö torg. Glassen är gjord på riktiga bär, frukter och kvalitetsråvaror och säljs i stora lass i glasskiosken intill. Nu har deras glass uppmärksammats nationellt då de vunnit SM-medalj i tre olika kategorier i årets glass-SM.
Gelato&Chill prisades med SM-guld i kategorin ”citrus sorbet” för sin smak mandarin/yuzu sorbet, SM-silver i kategorin ”pistage med topping” för sin smak Siciliansk pistage gelato med blodapelsin topping. I kategorin ”glassmästarens val” vann de SM-brons för sin vit choklad med lime och rosépeppar.
Huskapitalet blev startkapital till företaget
Det är Nicoleta som tillverkar glassen och Dragos som sköter ekonomin och all administration. Nicoleta var tidigare konditor och Dragos lastbilschaufför men han är även ekonom i grunden. För tre år sen letade de hus på Ljusterö
och övervägde att flytta till Ljusterö skärgårdsby. De förälskade sig i Ljusterö direkt! Samtidigt började de fundera på vad de skulle arbeta med. Nicoleta har inget körkort och då föddes idén att bygga en verksamhet lokalt på ön. Den tidigare konditorn styrde om från bakverk till glass och lärde sig att göra gelato från grunden. Samtidigt insåg de att kapital behövdes för att starta ett företag. Istället för att köpa en bostad valde de att lägga hela huskapitalet på att starta upp företaget istället. Detta för att undvika att skuldsätta sig alltför högt. Husköpet uteblev och de valde istället att hyra en bostad.
Lokala råvor och stöd från öbor
Nicoleta och Dragos strävar efter att alltid utgå från så lokala och bra råvaror som möjligt. Stödet från Ljusteröborna har varit väldigt fint och hjälpt dem mycket i sin verksamhet, något de är oerhört tacksamma över:
Vi har precis fått in mängder med rabarber från Ljusteröbor till sommarens smak ’rabarber’. De vill bidra och hjälpa oss med vår verksamhet, så mycket härliga människor det finns här på ön, vi är så tacksamma säger Nicoleta.
Planer på tillväxt
Expansionsidéerna är många och några av idéerna är att låta verksamheten växa även på fastlandet samt se över möjligheten att distribuera glass till återförsäljare.
Som småföretagare upplever de att kontakten med kommunen varit värdefull och hjälpt dem då mycket är nytt och svårt att greppa kring lagar, tillstånd, regler och ansökningar.
Nicoleta och Dragos råd till dig som vill starta företag
De har aldrig tidigare drivit företag men lärt sig mycket längs vägen. Några av de råd de vill skicka med till dig som funderar på att starta företag är:
- Bygg relationer med människor, de är grunden till framgång. När relationer föds sprids även ett gott rykte och ökad kännedom kring verksamheten.
- Våga ta hjälp! Den finns där, överallt. Genom att vara lyhörd finns alltid någon som vet något som kan vara till nytta.
- Låna inte för mycket pengar. Det är en stor risk att skuldsätta sig högt i början. Det går bra att låna till en del, men inte till allt.
- Våga tänka större! Det går att växa, steg för steg men det är bra att inte göra allt på en gång. Växla upp verksamheten stegvis.
Det starkaste nyföretagandet i landet
Var sjunde invånare i Österåker driver företag och varje år startar cirka 400 nya. Det gör Österåker till en av de mest företagartäta kommunerna i hela Sverige. I april 2021 släppte Nyföretagarcentrum Sverige och Bolagsverket nyföretagarbarometern som visade att Österåker gått från plats 25 till 15 i Sverige.
– Småföretagarna är mycket viktiga för oss som kommun! De bidrar till både entreprenörsanda, framtidstro, arbetstillfällen och skatteintäkter. Vi vill gratulera Gelato&Chill till den fina utmärkelsen, säger Erik Josephson, näringslivs- och skärgårdsutvecklare i Österåkers kommun.
Österåkers näringsliv ett av de mest robusta