Österåkers kommuns logotype

Vardagshjältar håller Österråker rent

Två galonklädda barn står bredvid varandra utomhus. På marken ligger en massa döda löv och i handen håller det ena barnet en plastpåse där det står Håll Sverige rent

Vardagshjältar från Ljusterö förskola är ute och plockar skräp

Just nu pågår Skräpplockardagarna och vi vill uppmärksamma de 30 förskolor och skolor i Österåker som deltar. Nedskräpning är ett stort samhällsproblem. Att plocka skräp är att förändra samhället, miljön och klimatet till det bättre. Tack för er hjälteinsats!

Det är viktigt att lära barn i tidig ålder att nedskräpning är fel. När barn lär sig om skräp tar de med sig kunskapen hem och påverkar sin familj och andra närstående.

– Skräpplockardagarna bidrar till att mycket skräp plockas upp och tas om hand, vilket är fantastiskt! Men syftet med kampanjen är inte att städa, utan att barn och ungdomar lär sig att nedskräpning är fel och blir intresserade av miljö och hållbar utveckling, säger Jenny Karlsson, hållbarhetsstrateg i Österåkers kommun.

En ren närmiljön bidrar även till trygghet och trivsel.

– Kommunen arbetar för att hålla Österåker rent bland annat genom att plocka rent i parkerna och ställa ut soptunnor, säger Jenny Karlsson.

Bli en vardagshjälte du med!

Skräp föder skräp och genom att plocka upp ett skräp gör du det svårare att slänga mer skräp just där. Men det handlar också om visa att du tycker om en plats och att du vill att det ska vara fint där.

Ha med en påse i fickan och plocka skräp som du ser på promenaden. Ta med ditt eget skräp hem och källsortera, eller släng i de allmänna soptunnorna.

Tillsammans håller vi Österåker rent!

 

20-års jubileum

För 20:e året i rad arrangerar Håll Sverige Rent sin kampanj Skräpplockardagarna, som riktar sig till Sveriges alla förskolor, skolor och barn- och ungdomsföreningar. Kampanjen pågår mellan 1 mars och 31 maj.

Utöver skräpplockning finns det ett omfattande undervisningsmaterial som 2024 har temat ”Stoppa skräpet – rädda havet!” och fördjupar barnens kunskaper om skräpets resa i vårt avlånga land.

Förra året var över 700 000 personer med och plockade skräp.

Publicerad:
Senast uppdaterad: