Österåkers kommuns logotype

Nu börjar bygget av nya reningsverket i Margretelund

Fyra personer gräver med varsin spade i en sandhög.

Den 28 maj togs det första spadtaget för det nya reningsverket i Margretelund i Österåker.

Den senaste tekniken och stora vinster för kommuninvånare och miljö var i fokus under förmiddagen när det första spadtaget till Österåkers och Vaxholm nya reningsverk togs i Margretelund.

Under strålande sol startade bygget av det nya reningsverket i Margretelund när Michaela Fletcher (M), kommunstyrelsens ordförande i Österåker, Tina Runhem (M), kommunstyrelsens ordförande i Vaxholm, Tomas Carlsson, vd på NCC och Christian Wiklund, vd på Roslagsvatten tog det första spadtaget tillsammans med barn från Ekorrens förskola i Margretelund.

– Vi skriver historia just nu! Här börjar bygget av Sveriges modernaste reningsverk och det är en viktig investering för framtidens Österåker och Vaxholm. Det kommer inte bara bli väldigt hållbart, det blir också väl integrerat i vår vackra skärgård och kommer klara av extremväder, säger Michaela Fletcher (M) kommunstyrelsens ordförande i Österåker.

I bildspelet ser du bilder från första spadtaget samt illustrationer som visar hur det nya reningsverket kommer att se ut.

Restprodukter blir gödsel

Det nya reningsverket kommer att bli slamfritt. Restprodukterna kommer att avvattnas och torkas genom så kallar pyrolys och slutprodukten blir slambiokol som kan användas vid odling av växter och jordförbättring. Slambiokolet är mycket lättare och tar mindre plats än dagens restprodukt så de tunga transporterna kommer att minska till och från reningsverket.

Läs mer om pyrolys på reningsverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Reningsverket ska vara klart hösten 2029.

Ny gång- och cykelväg längs Trälhavsvägen

För att förbättra trafiksäkerheten till reningsverket har Österåkers kommun, tillsammans med Roslagsvatten byggt en ny gång- och cykelväg längs Trälhavsvägen. Gång- och cykelvägen ska vara klar under sommaren 2024.

Läs mer om den nya gång- och cykelvägen

Publicerad:
Senast uppdaterad: