Följ bygget av nya reningsverket i Margretelund
Nu pågår bygget för fullt av Österåkers och Vaxholm nya reningsverk i Margretelund. När det står klart blir det Sveriges mest moderna och hållbara reningsverk. Här kombineras avancerade reningsmetoder med en spännande arkitektur, samtidigt som anläggningen blir tillgänglig för allmänheten.
För att möta framtida behov av utökad reningskapacitet och säkerställa en hållbar avloppsvattenrening i Österåkers kommun och Vaxholms stad, bygger Roslagsvatten ett nytt, modernt avloppsreningsverk. Det har kommunfullmäktige i både Österåkers kommun och Vaxholms stad beslutat.
Klimatneutralt är målet
Målet är att den nya anläggningen ska bli det första klimatneutrala reningsverket i Sverige när den är i drift.
– Vi skriver historia just nu! Här börjar bygget av Sveriges modernaste reningsverk och det är en viktig investering för framtidens Österåker och Vaxholm. Det kommer inte bara bli väldigt hållbart, det blir också väl integrerat i vår vackra skärgård och kommer att klara av extremväder, sa Kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M) i samband med att det första spadtaget togs den 28 maj.
Roslagsvatten beräknar att driften av det nya reningsverket kan komma igång 2027. Hela reningsverket, med en färdig anläggning med kontorsdel och miljöpark, beräknas vara färdigt hösten 2029. Byggentreprenör är NCC.
Slammet blir till användbart biokol
Anläggningens slutprodukt kommer inte att vara slam. I stället omvandlas avloppsslammet till biokol.
- Slambiokol bildas när man hettar upp avloppsslam utan syre i en process som kallas pyrolys. I processen oskadliggörs farliga ämnen. Materialet bryts ner till mindre delar, vilket kan omvandlas till gas, olja och kol.
- Anläggningen blir enligt Roslagsvatten först i Sverige med pyrolysteknik i full skala.
- Slambiokol kan hjälpa jorden att behålla näring och vatten bättre, vilket är bra för växter.
- Biokol ökar även jordens förmåga att suga upp vatten, något som skyddar mot både torka och översvämningar.
Antalet tunga transporter till och från reningsverket kommer att minska eftersom slambiokolet är lättare och tar mindre plats än dagens restprodukter.
Trälhavsvägen förbättras
För att förbättra trafiksäkerheten till och från reningsverket har Österåkers kommun tillsammans med Roslagsvatten byggt en ny gång- och cykelväg längs Trälhavsvägen. Den stod klar sommaren 2024.
I samband med det har även körbanan breddats och förbättrats med ny beläggning samt åtgärder som dämpar hastigheten.
Följ projektet på Roslagsvattens webb
- Roslagsvatten har tagit fram en projektsida för det nya reningsverket på sin webbplats.
- Där kan du få detaljerad information och löpande uppdateringar om bygget.
- Du kan också prenumerera på ett nyhetsbrev om projektet.
Illustrationer från Roslagsvatten som visar det nya reningsverket i Margretelund. Läs mer på Roslagsvattens projektsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.