Österåkers kommuns logotype

Fler ängar i Österåker för ökad biologisk mångfald

Ängsmark med vallmo och gräs med mera.

Just den här blommande ängen finns vid Täljöviken.

Visste du att ängsmarker är en av de mest artrika miljöerna som finns i Sverige? Så här arbetar vi i Österåkers kommun på olika sätt för att gynna den biologiska mångfalden och skapa fler ängsmarker.

Historiskt sett har det funnits många fler ängar i landskapet än vad det gör idag. Det har gjort att bin och insekter, så kallade pollinerare, har allt svårare att hitta nektar och boplatser. Särskilt i tätorterna är vi vana vid kortklippta gräsmattor och anlagda planteringar.

Österåkers kommun har tagit fram en åtgärdsplan för pollinering. Det innebär att vi testar nya skötselmetoder för kommunal mark som gynnar biologisk mångfald. Vi skapar till exempel fler ängsmarker och livsmiljöer för pollinerare och andra insekter.

Exempel på vad Österåkers kommun gör för att gynna biologisk mångfald:

  • Vi ställer om utvalda områden till ängsskötsel.
  • Vi låter vissa kortklippa gräsmattor växa sig höga för att utvärdera om marken lämpar sig för ängsskötsel.
  • Vi klipper vägkanter och andra mindre grönytor mer sällan och sent på säsongen, där det är lämpligt utifrån säkerhets- och socialt perspektiv.
  • Vi sår in ängsflora i stället för gräsfrön där det är lämpligt när vi återställer mark efter gräv- och anläggningsarbeten i kommunal mark.
  • Sandlådesand som byts ut på kommunala förskolor återanvänds för att anlägga sandbäddar i soliga slänter där vildbin kan bygga sina bon.

Du kan läsa mer om vad kommunen gör för att gynna biologisk mångfald i vår åtgärdsplan för pollinering.

Det här är en äng

En äng kan se ut på lite olika sätt, men det är oftast ett öppet fält med övervägande del olika grässorter och örter.

En äng kan skapas genom att klippa ängen varje år efter blomning och frösättning och därefter ta bort det avklippta materialet. Det ger en näringsfattig mark där konkurrenssvaga växter och insekter gynnas.

Om ängens dag den 5 augusti

Den första helgen i augusti varje år firas ängens dag. Ängens dag startades av Naturskyddsföreningen för mer än trettio år sedan. Syftet är att uppmärksamma och bevara våra ängsmarker och skydda alla de arter som är beroende av denna miljö för sin överlevnad.

Läs mer om Ängens dag hos Naturskyddsföreningen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:
Senast uppdaterad: