Österåkers kommuns logotype

Fem vanliga myter om biltvätt

Att tvätta bilen på gatan eller garageuppfarten förstör vår vattenmiljö. Det är inte en myt. Men det finns många myter om hur du bör tvätta bilen. Här reder vi ut fem av dessa.

För miljöns skull är det alltid bäst att bilen tvättas i en biltvätt. Då renas vattnet innan det leds ut till vårt dagvattensystem.

Om du tvättar bilen på gatan rinner en mängd giftiga ämnen ut i våra vattendrag, sjöar och hav. Ämnen som olja, tungmetaller och asfaltsrester är skadliga både för människor och för miljön.

Det finns dock många myter om hur du tvättar bilen men det är faktiskt lätt att göra rätt.

Myt 1

"Det är dåligt för miljön att köra flera mil till en biltvätt man kan lika gärna tvätta bilen på gatan"

När du tvättar din bil på gatan är det samma sak som att tvätta den direkt ut i naturen. Då rinner olja och giftiga tungmetaller rakt ut i din närmaste sjö eller vattendrag. Tvätta alltid bilen på en biltvätt, så får du både en en ren bil och en ren närmiljö. Tvättar du bilen samtidigt som du tankar eller gör andra ärenden så belastar du inte heller miljön extra med din bilkörning.

Myt 2

"Att tvätta på gatan är inte värre än när det regnar på bilen"

Det låter kanske logiskt men stämmer inte alls. Regnvatten löser inte alls miljöfarliga oljor och asfalssrester som fastnat på din bil. För det behövs bilvårdsprodukter som i sin tur också innehåller miljö- och hälsofarliga ämnen upp. Tvättar du bilen i en biltvätt samlas de upp istället för att släppas ut i naturen.

Myt 3

"Bilen blir inte ren om du använder miljövänliga rengöringsprodukter"

Jo, det blir den visst och miljövänliga bilvårdsmedel får ofta toppplaceringar i tester som görs. Miljömärkta bilvårdsprodukter tvättar minst lika rent som andra produkter. Den enda skillnaden är att de är skonsamma mot vår miljö.

Myt 4

"Det är inga problem att tvätta bilen på gatan om jag använder miljömärkta produkter"

Nej tyvärr är det inte så enkelt. Det är aldrig ok att tvätta på gatan, inte ens om du använder miljömärkta bilvårdssprodukter. Smutsen du tvättar av från bilen innehåller nämligen asfaltsrester, tungmetaller, olja och andra giftiga ämnen som spolas rakt ut i naturen.

Myt 5

"Att tvätta bilen sällan är bättre för miljön"

Det är precis tvärtom. Kör du bil varje dag bör du helst tvätta bilen två gånger i månaden på vintern och en gång i månaden på sommaren. Då hinner inte olja, asfaltsfläckar och vägsalt bita sig fast och du får lätt bort det.

Vårt vatten är det viktigaste vi har så tack för att du tar hand om det!

Fler miljötips för dig i din vardag

Du är med och skapar vår hållbara framtid. Genom kloka val i vardagen kan du göra skillnad för miljön och klimatet. Här tipsar vi om hur du kan göra i vardagen och beskriver exempel på vad kommunen gör.

Den 27–28 april 2024 var det nationella Biltvättarhelgen, som har som syfte att informera och inspirera fler till att tvätta bilen på en biltvätt. Tipsen i den här nyheten kommer från den kampanjen.

Publicerad:
Senast uppdaterad: