Österåkers kommuns logotype

Låt matresterna få nytt liv!

Papperspåse med matrester.

Från den 1 januari 2024 är det obligatoriskt att sortera ut matavfallet. När du sorterar dina matrester, som innehåller näring och energi, är du med och skapar biogas och biogödsel. Var med och låt dina matrester jobba för klimatet!

Från 1 januari 2024 ska alla hushåll sortera ut sitt matavfall. Genom att matavfallssortera hjälper du till att göra din kommun och ditt område klimatsmart och fossilbränslefri. Matrester, rens, gamla äggskal och kaffesump med mera innehåller näring och energi som vi kan ta tillvara och göra biogas och biogödsel av.

Utskick december – januari

Roslagsvatten som är ansvarig för matavfallshanteringen i Österåkers kommun, kommer att skicka ut information och ett startkit till alla hushåll under december – januari.

Villa och småhus

Du som bor i villa eller småhus kan redan nu beställa ett matavfallsabonnemang och komma igång. I detta ingår ett startkit med tips, påshållare, matavfallspåsar och matavfallskärl.

Mer information och beställning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fastighetsägare och bostadsrättsförening

Är du fastighetsägare eller ansvarig i en bostadsrättsförening kan du hämta mer information på Roslagsvattens webbplats, som du kan använda till dina hyresgäster.

Läs mer hur du kommer igång Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Varför sortera matavfall?

Om vi alla sorterar våra matrester så blir det massa bra biogas och biogödsel. Var med du också och låt dina matrester jobba!

  • 3 000 personers matavfall driver 1 buss och 5 sopbilar ett år.
  • 5 kg matavfall driver en bil 1 mil.
  • 1 påse matavfall på 2 kg ger fosfor från biogödseln som räcker för att odla havre till cirka 11 portioner havregrynsgröt.

Matrester blir biobränsle och biogödsel

När matresterna sorteras ut kan de behandlas biologiskt och omvandlas till biogas och biogödsel.

Biogasen används som bränsle för bussar, lastbilar och personbilar. Biogasen är ett förnybart bränsle som minskar användning av utsläppen av växthusgaser.

Biogödsel används som växtnäring till åker- och skogsmark. Genom att gödsla med biogödsel återförs näring och humus till kretsloppet. När man byter ut konstgödsel till biogödsel minskar behovet att till exempel bryta fram fosfor som är en ändlig resurs. Kvävet som också finns naturligt i biogödsel är mycket energikrävande att framställa.

Genom att matavfallssortera så bidrar du till kretsloppet.

Publicerad:
Senast uppdaterad: