Österåkers kommuns logotype

Håll Österåker rent från skräp

Bild

Så lång tid tar det att bryta ned olika typer av skräp.

Har du också sett engångsmuggar, fimpar och plastpåsar ligga och skräpa på marken? Skräpet finns överallt omkring oss, och fastän det är olagligt att skräpa ner i Sverige hittar vi skräp i staden, naturen och i havet. Nedskräpning minskar trivsel, är en fara för djur och natur och kostar samhället stora summor pengar.

Nedskräpning är ett hållbarhetsproblem på flera sätt. Skräpet riskerar att skada både människor och djur samtidigt som det blir kostnader för att städa i stadsmiljö, natur och på stränder. Uppskattningsvis går över 2 miljarder kronor per år till städinsatser i Sverige.

En skräpmätning som gjordes år 2020 av Håll Sverige Rent visar att det slängs cirka 35 miljoner föremål på landets trottoarer, gång- och cykelbanor. Österåkers kommun var en av de 75 slumpmässigt utvalda kommuner i Sverige som ingick i mätningen. Skräpmätningen visar att det i Åkersberga tätort slängs i genomsnitt 5 stycken skräp per person och vecka. Det vanligaste skräpet som slängs i naturen är fimpar, snus och plast. Plast är också det vanligaste skräpet i haven där det långsamt bryts ned till mikroplaster som hamnar i vårt dricksvatten.

Nedskräpning minskar också trivsel. En plats som redan är skräpig har en tendens att bli ännu skräpigare. Tänk på att alltid ta med dig skräpet hem när du exempel haft en picknick i naturen, på badstranden eller i parken. Du kan också bidra genom att plocka skräp som du ser och slänga det i soptunnan eller bäst av allt ta med det hem och återvinn.

Bli en vardagshjälte du också! Tillsammans håller vi Österåker rent.

Källa: Håll Sverige Rent

Publicerad:
Senast uppdaterad: