Österåkers kommuns logotype

Ett renare Österåker och ett rikare föreningsliv

Ungdomar städar ett grönområde med gula sopsäckar.

Foto: Städa Sverige

Under lördagen den 13 maj samlades 153 ungdomar för att tillsammans städa nio platser i Österåker: Runö, Berga, Hacksta, Åkersberga IP, Margeretlund, Tråsättra, Högsättra, Rydbo och Brännbacken. Miljöinsatsen leddes av projektet Städa för framtiden och organisationen Städa Sverige. Ungdomarna städade med sina idrottsföreningar i syfte att samla in pengar till sin verksamhet.

Idrottsföreningarna som deltog i miljöinsatsen samlade tillsammans in hela 114 säckar skräp under lördagen. Totalt deltog 153 ungdomar i 17-års åldern och 45 ledare från olika idrottsföreningar i Österåkers kommun. Föreningarna får som tack för miljöinsatsen ett bidrag till sin föreningsverksamhet som i övrigt finansieras av näringsliv och företag.

Åtta miljoner kronor till svensk ungdomsidrott

Städa Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. jobbar tillsammans med lokala föreningsungdomar för ett skräpfritt Sverige. Ungdomar från idrottsföreningar hjälper till att plocka skräp tillsammans i sin närmiljö. Miljöinsatserna är många;

Under 2022 fyllde 23 966 deltagare drygt 25 000 gula säckar med skräp från svensk natur. Det gav över åtta miljoner kronor till svensk ungdomsidrott.
Miljöprojekten bygger på en och samma idé: idrottsungdomar gör en konkret insats för miljön och detta finansieras av näringsliv, kommuner eller andra organisationer.

Städande föreningar och lag gör en värdefull sak och får för detta ett viktigt bidrag till sin verksamhet. Föreningsersättningarna till de städande föreningarna uppfyller ungdomars drömmar, möjliggör för alla att vara med och bidrar till en fortsatt aktiv livsstil.

Föreningar och föreningsliv i Österåker

I Österåker finns många föreningar inom idrott, friluftsliv och kultur. Kommunens stöd till idrott- och friluftsföreningar är framförallt riktat till föreningarnas verksamhet för barn och unga. 

Föreningsverksamheter i Österåker ska erbjuda en trygg miljö för barn och unga där de får möjlighet att växa, utvecklas och utmanas. En strävan är att föreningsverksamheten ska erbjudas likvärdigt och vara jämställd och inkluderande. Tillsammans med Riksidrottsförbundet arbetar vi för en mer nyfiken och välkomnande idrott där fokus på utveckling gör att fler blir motiverade att hålla igång hela livet.

Vill du gå med i en förening? I föreningsregistret kan du hitta den förening som passar dig. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:
Senast uppdaterad: