Österåkers kommuns logotype

Roslagsvatten först i Sverige med intelligent VA-system

Roslagsvatten bygger Sveriges första intelligenta VA-system. Den nya tekniken kommer att göra så att systemen kan utbyta information med varandra, vilket i sin tur ger dig som är kund bätt­re koll på dina tjänster. 

Roslagsvatten bygger ett intelligent VA-system där samtliga delar kan överföra data mellan varandra och de kommuner som Roslagsvatten är verksamma i (Österåker, Vaxholm, Vallentuna, Knivsta och Ekerö).

– Allt för att vi ska kunna leverera så bra tjänster till en så låg kostnad som möjligt. Det nya systemet ska göra så att våra kunder får information automa­tiskt. Är det något i avloppsväg som strular eller är sophämt­ningen försenad? Då kan kunden få reda på det genom en kon­taktväg de själva valt, säger Johan Dahlqvist, kommunikationschef på Roslagsvatten.

Projektet med det intelligenta VA-systemet är en del i arbetet med att följa de globala hållbar­hetsmålen och bli mer digitalise­rade. Framöver ska det exempel­vis gå att mäta vatten som man idag mäter el. 

Till sin hjälp har Roslagsvatten startat ett samarbete med Schneider Electrics, vinnare av Stora Teknikpriset 2022 samt ingenjörsföretagen Afry och Etteplan.

– Projektet påbörjades redan för tre år sedan men det är först nu vi börjar se effekterna av det. Vi ser inget slut på projektet utan det är ett arbete som aldrig kommer att avslutas. Egentligen handlar det om ett nytt sätt att tänka för Roslagsvatten som bland annat ger våra kunder en bättre kontroll, säger Johan Dahlqvist.

För mer information, se länkarna till artiklar nedan.

Publicerad:
Senast uppdaterad: