Österåkers kommuns logotype

Så arbetar Österåkers kommun med hållbarhet

Österåkers kommun placerar sig på plats 46 i en aktuell rankning från tidningen Aktuell hållbarhet där miljöarbetet jämförs i landets kommuner. Årets resultat innebär en förbättring med 28 placeringar jämfört med förra året.

I filmen berättar Mathias Lindow (L), kommunalråd, och Jenny Karlsson, hållbarhetsstrateg i Österåkers kommun, om hur kommunen jobbar med hållbarhetsfrågorna.

Rankningen mäter aktivitets- och ambitionsnivån på miljö- och hållbarhetsområdet, och består bland annat av en enkät med miljörelaterade frågor

– Det är ett fantastiskt resultat som vi har nått tack vare ett målmedvetet arbete och genom alla goda insatser i kommunens organisation och våra medborgare. Ett av kommunens strategiska mål är att Österåker ska utveckla ett långsiktigt hållbart samhälle där goda förutsättningar ges för människa, miljö och natur att samverka. Därför är det extra roligt att vi nu har nått topp 50 i den här rankningen, vilket har varit ett av våra delmål. Men vi slår oss inte till ro med det här, utan vi kommer att sträva efter att arbeta ännu mer hållbart och att förbättra oss ännu mer, säger Michaela Fletcher (M), Kommunstyrelsens ordförande.

En bredd i arbetet

Som hållbarhetsstrateg i Österåkers kommun ser Jenny Karlsson årets resultat i rankningen som ett kvitto på bredden av det miljö- och hållbarhetsarbete som sker på flera plan och olika vis i Österåker.

– Miljö och inte minst klimatet är en stor utmaning. Det är roligt att den här rankningen sätter fokus på kommunernas och lokalsamhällets viktiga roll i omställningen till ett hållbart samhälle, säger Jenny Karlsson.

Hon ser också ett engagemang och en vilja att prova nya lösningar i Österåker. Exempelvis utvecklas en ny och lovande teknik för slamhantering i Margretelunds reningsverk i samverkan med teknikföretag och forskning. Ett annat spännande projekt är att ta fram en vätgaslösning för sjöfart på initiativ av driftiga skärgårdsbor.

– Nya samarbeten mellan olika aktörer, kommuner och medborgare är vägen framåt. Ingen kan göra allt men alla kan göra något! säger Jenny Karlsson..

Mer information

Ta del av hela rankningen här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Österåkers kommuns vision:

”Med kvalitet, trygghet och valfrihet i fokus skapar vi en hållbar framtid. Österåker – möjligheternas skärgårdskommun”.

Så lyder Österåkers kommuns vision för år 2040 som Kommunfullmäktige har beslutat.

Ett av kommunens sju inriktningsmål som tydliggör visionen är:

”Österåker ska utveckla ett långsiktigt hållbart samhälle där goda förutsättningar ges för människa, miljö och natur att samverka.”

Publicerad:
Senast uppdaterad: